Νταβούτογλου: Να δηλώσει ο Ερντογάν και η οικογένειά του τα περιουσιακά τους στοιχεία – Οι σύμμαχοι που έγιναν αντίπαλοι

Πρώην συμμάχους, «που έγιναν αντίπαλοι»  δείχνει σχετικά με όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , το θέμα που έχει προκύψει και αφορά στην κρατική τράπεζα Halkbank και στις κατηγορίες περί απάτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα,  διατύπωσε τους παραπάνω ισχυρισμούς ενόσω ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν να προετοιμάζονται να ιδρύσουν δικά τους κόμματα σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης της 17χρονης κυριαρχίας του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μη δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία, έκανε λόγο για δάνειο 72 εκατ. δολαρίων, (417 εκατ. τουρκικών λιρών) που χορήγησε η τράπεζα στο πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος,  κατηγόρησε  τον Μπαμπατζάν καθώς και τον  πρώην υπουργό οικονομίας, Μεχμέτ Σίμσεκ ότι υπέγραψαν “ύποπτο διάταγμα με το οποίο χορηγείται κρατική γη στο πανεπιστήμιο”, σύμφωνα με το Bloomberg. « Η Halkbank έδωσε ένα πολύ μεγάλο δάνειο σε αυτούς. Δεν το αποπλήρωσαν και ζήτησαν αναδιάρθρωση του δανείου χωρίς καμία εγγύηση», δήλωσε ο Ερντογάν.  «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά υπάρχει απάτη εναντίον της Halkbank», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Νταβούτογλου ήταν ένας από τους ιδρυτές του πανεπιστημίου, που προσπαθεί να εξοφλήσει το δάνειο, με τη Halkbank να “σέρνει” στις δικαστικές αίθουσες  το πανεπιστήμιο προσπαθώντας να πάρει πίσω τα χρήματα ενώ τα  περιουσιακά στοιχεία του σχολείου έχουν δεσμευθεί.

Ο Μπαμπαζάν, από την άλλη, ο οποίος διετέλεσε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς και  υπουργός Οικονομικών, διέκοψε τους δεσμούς με το κυβερνόν κόμμα AK του Ερντογάν τον Ιούλιο.

Ο Νταβούτογλου διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος από το 2014 έως το 2016 και αρνούμενος τις κατηγορίες  ζήτησε από τον ίδιο τον Ερντογάν καθώς και την οικογένειά του να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς και οποιεσδήποτε αλλαγές έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.