Ο Α. Τσίπρας και η Ελλάδα στην ολομέλεια του ΕΚ

Με συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το πρωί σήμερα 8 Ιουλίου την ελληνική κρίση σε συνέχεια και της συνόδου κορυφής της Τρίτης. Στη συζήτηση ορισμένοι επέκριναν τον κ. Τσίπρα για την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων από την ελληνική πλευρά ενώ άλλοι τον συνεχάρησαν και άλλοι πάλι τον κάλεσαν να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τη ζώνη ευρώ.

Για “κούρσα με το χρόνο” για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. “Δεν θα ασχοληθώ τώρα με το ποιος έχει δίκιο και ποιός άδικο σχετικά με το δημοψήφισμα καθώς ο καθ’ ένας έχει την άποψή του” συνέχισε, προσθέτοντας ότι “το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε να αφήσουμε τα περασμένα, ξεχασμένα”…

“Η απάντηση στην ελληνική κρίση δεν μπορεί να είναι να εγκαταλείψουμε την περαιτέρω οικονομική και νομισματική ένωσή μας” σημείωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ.Τσίπρας ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι δείγμα της αδυναμίας της ευρωζώνης να βρει μόνιμη λύση. Τόνισε, ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ δεν πήγε ποτέ στον ελληνικό λαό, αλλά αντ ‘αυτού χρησιμοποιήθηκε για να σώσει τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προγράμματα λιτότητας δεν είχαν καμία κοινωνική αποδοχή στην Ελλάδα. “Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. “Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε εργαστήριο και το πείραμα δεν πέτυχε” επεσήμανε υπογραμμίζοντας την εκτίναξη της φτώχειας και του χρέους.

Οι πολιτικές ομάδες

Ο Γερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), Manfred Weber, επέκρινε τον κ. Τσίπρα λέγοντας “εσείς προκαλείτε ενώ εμείς αναζητούμε συμβιβασμούς, αποζητάτε την αποτυχία ενώ εμείς επιδιώκουμε την επιτυχία, δεν σας αρέσει η Ευρώπη, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη”. “Λέτε ψέματα στο λαό σας. Μιλάτε για αξιοπρέπεια αλλά δεν λέτε την αλήθεια κι αυτό δεν είναι αξιοπρέπεια”. Επισημαίνοντας δε ότι πέντε κράτη μέλη έχουν ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα διερωτήθηκε “πώς μπορείτε να πείτε σ’ αυτούς τους λαούς ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές”

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ιταλός ευρωβουλευτής, Gianni Pittella, είπε από την πλευρά του ότι θεωρεί πως “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία αυτή την εβδομάδα και εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της για μεταρρυθμίσεις, για στήριξη των εργαζομένων, για τη μάχη κατά της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγή, αποφάσεις αναγκαίες όχι ως επιβεβλημένες από την ΕΕ αλλά επειδή θα ωφελήσουν τους Έλληνες”. “Πιστεύω επίσης ότι είναι σωστό να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους”, συμπλήρωσε.

“Υπάρχει κάτι σάπιο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ”. Αν συνεχίσει αυτό το θέατρο, δεν θα ξέρουμε που πρέπει να επικεντρωθούμε. “Ποιόν και τί προσπαθούμε να σώσουμε; Την νομισματική Ένωση, την ελληνική κοινωνία, την αξιοπιστία της κυβέρνησης, τους πιστωτές, τη φήμη της Άνγκελα Μέρκελ ή το αλάθητο της άλλης στενότερης ένωσης;”, δήλωσε ο Ryszard Legutko (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία).

Ο επικεφαλής των φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ (Βέλγιο), τόνισε την ανάγκη για σαφή πορεία και συγκεκριμένες προτάσεις. “Στην πραγματικότητα υπνοβατούμε προς ένα Grexit, με τη βοήθεια και την υποστήριξη της ακροδεξιάς στο τέλος. Και όχι μόνο υπνοβατούμε, τους τελευταίους μήνες τρέχουμε προς το Grexit”. Πρόσθεσε ότι “Και δεν είστε ούτε εσείς ούτε και εμείς που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό. Είναι οι απλοί Έλληνες πολίτες που θα πληρώσουν το τίμημα”. Κατέληξε καλώντας τον κ,. Τσίπρα να φανεί, πράγματι, επαναστάτης, και “να χτυπήσει τα προνόμια”.

“Ας βρούμε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, ώστε να σηκωθούμε και να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα. Ας σεβαστούμε τους πολίτες και την Ευρώπη αλλά και την απόφαση που λήφθηκε την Κυριακή”, είπε η Gabriele Zimmer από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (Γερμανία).

Η Rebecca Harms των Πρασίνων (Γερμανία), είπε στον κ. Τσίπρα ότι περίμενε συγκεκριμένες ιδέες για μεταρρυθμίσεις και για ένα καλύτερο μέλλον και όχι μια ομιλία που θα υποστήριζε ότι θα βάλει τέλος στη διαφθορά και σε άλλα προβλήματα. Του υπενθύμισε ότι “όλα πρέεπι να αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα” και πρόσθεσε ότι ” δημοκρατία και Πούτιν δεν πάνε μαζί”.

Ο Nigel Farage (Βρετανία), είπε ότι “Αν προσπαθήσουμε και αναγκάσουμε να φέρουμε μαζί διαφορετικούς ανθρώπους ή οικονομίες, χωρίς πρώτα να ζητηθεί η συγκατάθεσή τους, το είναι απίθανο να δουλέψει και το σχέδιο θα αποτύχει. Σήμερα, δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, ολόκληρη η Μεσόγειος βρίσκεται σε λάθος νόμισμα”.

Η Marine Le Pen (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Γαλλία) είπε στον κ.Τσίπρα, ότι “το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία. Ο λαός σας δεν θα γλιτώσει από την λιτότητα αν δεν φύγει από το ευρώ”.

Ο Ελευθέριος Συναδινός (μη εγγεγραμμένος, Ελλάδα), επικαλέστηκε τα εκατομμύρια των νεκρών της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, κατά τον Β’ΠΠ, καθώς και τις οφειλές προς την Ελλάδα από ατή την περίοδο. “Γιατί αρνείστε να το συμπεριλάβετε αυτό στην ερώτηση για το ζήτημα του χρέους;”, ρώτησε, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και έξω από την ευρωζώνη.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την ποιότητα της συζήτησης επισημαίνοντας ότι ήταν καθαρά πολιτική και όχι σε εθνικές γραμμές, καλώντας το ΕΚ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε ευρωβουλευτές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αντίθεση με τις κατηγορίες ορισμένων ευρωβουλευτών, η Ελλάδα έχει πράγματι καταθέσει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και συμφώνησε να πατάξει σκληρά για φοροδιαφυγή. “Οι προτάσεις περιλαμβάνουν δέσμευση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, έχουμε κυρίαρχο δικαίωμα, να αποφασίσουμε να αυξήσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις και όχι στις συντάξεις”, είπε. Ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε ότι η Γερμανία, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, βρέθηκε να δέχεται μεγάλη αλληλεγγύη, όταν το 1953 διαγράφηκε το 60% του χρέους της. Τέλος, επικαλούμενος το σεβασμό του για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατέληξε με μια φράση του Σοφοκλή: «Υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι ήταν λάθος να εγκαταλείψει ο κ. Τσίπρας το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του αν δεν το είχε πράξει αυτές θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί. “Πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις – δηλαδή εκεί που ανήκουμε”, είπε. Επίσης, αντιδρώντας στα σχόλια του Τσίπρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, είπε ότι αν και οι διαπραγματεύσεις έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, “διεξήχθησαν σε ένα εγκάρδιο και φιλικό πνεύμα, στο πιο υψηλό επίπεδο” και όχι από τεχνοκράτες, αλλά από επιτρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ πρόσθεσε, ότι “σ ‘αυτές τις διαπραγματεύσεις, εγώ πάντα ήμουν ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, που θα είχαν επιπτώσεις στους φτωχότερους”. “Πρέπει να περιγράψουμε τα πράγματα ακριβώς όπως έγιναν” επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ.Τουσκ, δήλωσε ότι “σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα, όχι γιατί είναι μια ωραία ιδέα αλλά επειδή είναι απαραίτητη προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αν δεν υπάρξει ενότητα για την Ελλάδα, θα ξυπνήσουμε σε τέσσερις ημέρες σε μια διαφορετική Ευρώπη. Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία κλήση αφύπνισης προς την Ελλάδα αλλά και προς εμάς εμάς. Η τελευταία μας ευκαιρία”.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.