Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης «κόβει» τη χρηματοδότηση σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα

Την περικοπή χρηματοδοτήσεων ύψους 350 εκατ. τουρκικών λιρών (54 εκατ. ευρώ) προς φιλοκυβερνητικά ιδρύματα ανακοίνωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που κατά την προεκλογική εκστρατεία είχε υποσχεθεί ότι θα ξεσκεπάσει τη σπατάλη στα ταμεία του μητροπολιτικού δήμου.

Η κίνηση αυτή του Ιμάμογλου είναι ουσιαστικά η πρώτη που τον φέρνει σε σύγκρουση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (AKP), που όσο το κόμμα του έλεγχε τον δήμο -περίπου 25 χρόνια-, χρησιμοποιούσε πόρους του για να μπορεί να διατηρεί το σύστημα πελατειακών σχέσεων που τον βοηθά να παραμένει στην εξουσία.

Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικού Κόμμα (CHP), Ιμάμογλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Μέχρι τώρα, έχουμε ολοκληρώσει την ακύρωση μεταφοράς από πόρους συνολικά 357 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που δίνονταν ή μεταφέρονταν σε ιδρύματα».

Όπως εξήγησε, το ποσό αυτό περιλάμβανε 56 εκατ. τουρκικές λίρες (8,6 εκατ. ευρώ) σε «επισιτιστική βοήθεια» και 165 εκατ. τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ) σε οικοδομικές εργασίες.

«Είναι απίστευτο. Σε τι ξοδεύουν τα λεφτά του λαού;», είπε. «Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Επίσης ανέφερε ότι ο δήμος ακύρωσε τα πρωτόκολλα συμφωνίας με πέντε ιδρύματα που επίσης έπαιρναν χρήματα.

Ένα από αυτά ήταν το ίδρυμα τουρκικής νεολαίας και υπηρεσιών εκπαίδευσης (TURGEV), το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την δεκαετία του 1990 και στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχει η αδερφή του Τούρκου προέδρου, η σύζυγος του διευθυντή επικοινωνίας του και ένας πρώην δήμαρχος του AKP.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ασκήσε επίσης κριτική και στην απόφαση των τουρκικών αρχών, πριν από μία εβδομάδα, να καθαιρέσουν τους Κούρδους δημάρχους τριών πόλεων στο νοτιοτοανατολικό τμήμα της χώρας και την αντικατάσταση αυτών με κρατικούς αξιωματούχους, ενώ συνελήφθησαν περισσότεροι από 400 ανθρώποι για υποτιθέμενους συνδέσμους με «εξτρεμιστικές» οργανώσεις.

Ο Ερντογάν μάλιστα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει παρόμοια μέτρα σε άλλες περιοχές της χώρας αν κριθεί αναγκαίο.

Ο Εκρέν Ιμάμογλου χαρακτήρισε «θλιβερές» και ανούσιες τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι σε ασφαλή χέρια. Η Κωνσταντινούπολη διοικείται από δήμαρχο που έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων των Κωνσταντινουπολιτών», είπε.

ViaDiplomacy Newsroom