Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ζητά εγγυήσεις από τους Αμερικανούς για την Λιβύη

Η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Λιβυή, Ρίτσαρντ Νόρλαντ  το μεσημέρι της Πέμπτης, είχε και μια ιδιαιτερότητα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Η συνομιλία είχε έναν τυπικό χαρακτήρα αποτύπωσης “ανησυχιών” από την Ελληνική πλευρά για τις εξελίξεις στην Λιβύη, αλλά στην ουσία πρόκειται για τις εγγυήσεις που ζητά από την πολιτική των ΗΠΑ στην νέα εποχή που θα προκύψει στην περιοχή μετά τους συμβιβασμούς.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν ήδη εκεχειρία, ενώ η αποστολή Ρωσικών αεροσκαφών και η ενεργή εμπλοκή των Ρώσων σηματοδοτεί την πίεση για κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών. Η Αθήνα θέλει να γνωρίζει την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε αποφάσεις που επηρεάζουν τα Ελληνικά συμφέροντα, όπως το “Σύμφωνο” Άγκυρας – Σάραζ.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατιθεμένη σε καμιά περίπτωση να αφήσει την Τουρκία να βγει κερδισμένη στην Λιβύη έναντι των Ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ήταν και ο λόγος της συμμετοχής του Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε τα Ελληνοαμερικανικά συμφέροντα να συγκλίνουν στο μέγιστο βαθμό. Δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να δει την πολιτική που έχει χτίσει στην Ελλάδα να εισέρχεται σε κρίση για τα συμφέροντα άλλων χωρών. Η παρουσία του στην τηλεδιάσκεψη λειτούργησε ως έναν βαθμό και ως υποστήριξη στις “ανησυχίες” του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

ViaDiplomacy Newsroom