Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν για το Ιντιλίμπ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προγραμμάτισαν συνάντηση στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου για να συζητήσουν την κρίση του Idlib στη Συρία , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Demirören.

Ο Ερντογάν μιλώντας τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, είπε πως η Ρωσία πρέπει να παραμείνει εκτός του αγώνα της Τουρκίας κατά του καθεστώτος Assad στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως Ερντογάν και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των αυξημένων εντάσεων στη βορειοδυτική Συρία

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε πει στον Πούτιν  να παραμείνει στην άκρη και να αφήσει την Τουρκία “να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο” μόνο με τη συριακή κυβέρνηση. Είπε επίσης, ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Συρία αυτή τη στιγμή. “Δεν πήγαμε εκεί επειδή ήμασταν προσκεκλημένοι από τον [Bashar al-Assad της Συρίας] και πήγαμε εκεί επειδή ήμασταν προσκεκλημένοι από το λαό της Συρίας και δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από τον λαό της Συρίας”.

Μετά το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών από τη συριακή κυβέρνησης στις 27 Φεβρουαρίου, η Τουρκία δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους μετανάστες που φιλοξενεί να μεταβούν ελεύθερα στην Ευρώπη. “Τι κάναμε χθες … ανοίξαμε τις πόρτες”, είπε ο Ερντογάν. «Δεν θα κλείσουμε αυτές τις πόρτες … Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της». Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για να σταματήσει τη διέλευση των προσφύγων από τα σύνορά της μετά από κρίση μεταναστών το 2015. Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι 18.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη από τις 28 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει έως και 30.000 στις 29 Φεβρουαρίου.

Η δολοφονία των τουρκικών στρατευμάτων έχει αυξήσει τις εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει την αδυσώπητη επίθεση του συριακού καθεστώτος να πάρει πίσω τα υπόλοιπα κομμάτια της περιοχής Idlib. Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2018 με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ-μέλος της Τουρκίας έχει 12 παρατηρητικές θέσεις στο Idlib – πολλές από τις οποίες έχουν περιβληθεί από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.