Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών για τους Ρώσους μισθοφόρους: Εκβιάζουν και υφαρπάζουν την κρατική εξουσία

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατηγόρησε τους μισθοφόρους του ρωσικού ιδιωτικού ομίλου Βάγκνερ πως «υφαρπάζουν» την εξουσία του κράτους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, «κατάσχοντας» φορολογικά έσοδα.

«Όταν διεισδύουν σε μια χώρα, πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις, τους εκβιασμούς, τις αρπαγές κι ορισμένες φορές υφαρπάζουν την κρατική εξουσία», είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου France 5.

«Το πιο θεαματικό παράδειγμα είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου τελικά, για να μπορέσουν να πληρωθούν, κατάσχουν φορολογικά έσοδα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Μάλι, εναντιώνεται στην ενδεχόμενη ανάπτυξη του ομίλου Βάγκνερ στη χώρα αυτή για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων και για να εγγυάται την ασφάλεια των ηγετών της.

Έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη μεταβατική κυβέρνηση στην Μπαμακό ότι η παρουσία της Βάγκνερ θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δική της στρατιωτική δέσμευση στο Μάλι.

«Αυτή δεν είναι επιλογή για μας. Είναι κάτι εντελώς ασύμβατο με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο Μάλι», επανέλαβε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο όμιλος Βάγκνερ υπάρχουν υποψίες, ειδικά στο Παρίσι, πως δρα για λογαριασμό του Κρεμλίνου όπου η Μόσχα δεν θέλει να εμφανίζεται επίσημα πως εμπλέκεται.

«Η Βάγκνερ είναι καταρχήν εταιρεία ρώσων μισθοφόρων που πολεμά ως πληρεξούσιος της Ρωσίας, ακόμη κι αν Ρωσία το αρνείται (…). Κανένας δεν απατάται» από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου για το αντίθετο, επέμεινε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αφηγήθηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Του τα είπα. Είπε ‘δεν είμαστε εμείς’. Του είπα ‘ναι, εσείς είστε’. Κρύβονται πίσω από το γεγονός πως το ένα ή το άλλο κράτος έχει δικαίωμα να συνάπτει συμβάσεις με την τάδε ή τη δείνα εταιρεία. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Λεντριάν.

«Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μαχητές, για ανθρώπους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την εθνική κυριαρχία κρατών», συμπλήρωσε.

ViaDiplomacy Newsroom