Ο Υπουργός Άμυνας προειδοποιεί την Τουρκία με «Ισοδύναμο Τετελεσμένο»

Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προειδοποιώντας ότι όποιος επιχειρήσει να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι οφέλη.

«Το Υπουργείο ενισχύει εντατικά την αμυντική διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Γιατί εξαιτίας της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που επιδιώκει να προσπορίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με το skai.gr, αναφερόμενος άμεσα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ίδιος ενημέρωσε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει στις Βρυξέλλες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε εκ νέου πως στόχος της Ελλάδας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Ακάρ συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών ακόμη και σε περιόδους έντασης.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και σε πλαίσια εφικτά. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν. Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, ο όποιος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας, μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλάμε, είναι σημαντικό τα κανάλια επικοινωνίας να μείνουν ανοικτά ακόμα και σε περιόδους έντασης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, επίσης, στο Κυπριακό και τις παραβιάσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι ο ίδιος ενημερώνει συστηματικά Πρέσβεις άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικά στελέχη άλλων Υπουργείων Άμυνας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο σταθερότητας και ασφαλείας της χώρας μας.

«Το Κυπριακό είναι για μας κορυφαίο πολιτικό θέμα, η Ελλάδα στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε μέσω των διπλωματικών καναλιών της ευρωπαϊκής ένωσης την λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επικεντρώθηκε και στην αμυντική αναβάθμιση της χώρας, αποκαλύπτοντας ότι εκτός από την αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία viper από την ΕΑΒ και την υποστήριξη των υπαρχόντων Μιράζ, το Υπουργείο διαπραγματεύεται την αγορά μίας φρεγάτας τύπου Μπελαρά από τη Γαλλία με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο».

Όπως είπε στην παρούσα φάση συζητείται ακόμα το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου της εθνοφυλακής, ενώ αναφέρθηκε στο υπό εξέταση σχέδιο για Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας όπου θα ενταχθούν οι στρατιωτικές σχολές.

ViaDiplomacy Newsroom