Ο Κινέζος ΥΠΕΞ έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

 Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε συνομιλίες με τον James Cleverly, τον Υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, την Τετάρτη στο Πεκίνο.

Ο Γουάνγκ, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, είπε ότι η Κίνα ανέκαθεν έδινε σημασία στο καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου ως μεγάλης δύναμης και στον μοναδικό του ρόλο, δεσμεύτηκε για σταθερές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις Κίνας-ΗΒ, και Πάντα πίστευε ότι η συνεργασία Κίνας-ΗΒ έχει παγκόσμια επιρροή.

Σημειώνοντας ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι οι λέξεις-κλειδιά και ο κύριος τόνος της πολιτικής της Κίνας έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Wang είπε ότι εν μέσω της ασταθούς διεθνούς κατάστασης, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δείξουν τις ευθύνες τους ως μεγάλες χώρες για να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητας και να ωθήσουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΒ προς τα εμπρός παρά προς τα πίσω.

Ο Wang ανέφερε τη θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι ασύμβατη με τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να σεβαστεί ειλικρινά τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και να συμμορφωθεί με την πολιτική της μίας Κίνας.

Σημείωσε πως μια θετική σχέση ΗΒ-Κίνας θα ωφελήσει τόσο τους λαούς όσο και τον κόσμο. Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη. Η βρετανική κυβέρνηση τηρεί την πολιτική της μίας Κίνας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα, να λάβει θετικές ενέργειες για την επίλυση των δυσκολιών, την ενίσχυση της κατανόησης και την αγκαλιά των ευκαιριών, είπε ο Cleverly, προσθέτοντας ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις προσβλέπουν σε περισσότερη συνεργασία με την Κίνα και εξερεύνηση της κινεζικής αγοράς.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ουκρανική κρίση και το πυρηνικό ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου.

(πηγή: Xinhua)

ViaDiplomacy Newsroom