Ο Κόσμος το 2018

Η ελληνική έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2018» για την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 8 Φεβρουαρίου 2018 στο Gala Dinner Athens στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso που διοργάνωσαν οι HAZLIS & RIVAS The Economist Events.

Η έκδοση όπως κάθε χρόνο αναλύει τις σημαντικές εξελίξεις σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και κάνει και προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία. Επιπροσθέτως, η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει και δυο ένθετα για την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου εκφράζονται και οι απόψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του επανεκλεγέντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οικοδεσπότης ήταν ο Ντάνιελ Φράνκλιν και συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί Ευρωπαίος Επίτροπος, η Έφη Αχτσιόγλου υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο Ντάνιελ Φράνκλιν από το βήμα του Gala Dinner Athens επέλεξε να αναφερθεί σε γεγονότα που θα ξεχωρίσουν μέσα στο 2018. Δώδεκα ηγέτες που αποσύρονται, 11 επετείους – σταθμούς, 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, 9 εκπλήξεις, 8 εκλογικές διαδικασίες, 7 «θαύματα», 4 μεγάλες συμφωνίες και 1 τεράστια απόφαση ξεχώρισε ανά την υφήλιο για το νέο έτοςο εκδότης και αρχισυντάκτης του TheWorldin 2018 DanielFranklin, παρουσιάζοντας την ετήσια ειδική έκδοση του Economistγια την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα σήμερα στην Αθήνα.

H πορεία της ελληνική οικονομίας σχολιάστηκε στο Gala Dinner Athens και από τον Πιέρ Μοσκοβισί όπου δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα, και φυσικά καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί». Παράλληλα ο Επίτροπος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό. «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί», όμως, «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, μίλησε και για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως επισημαίνει το Economist Intelligence Unit  υποφέρει από μεταρρυθμιστική κόπωση και ενδέχεται να μην έχει την ενέργεια από άποψη πολιτικής να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Σχετικά με τις επόμενες εκλογές αναφέρει ότι ενδέχεται να περιοριστεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια φυσική βάση στήριξης, το δημόσιο τομέα.

«Αυτή η Ευρώπη δεν είναι μια Ευρώπη των ίσων», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η οποία διαπίστωσε ενίσχυση των φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, διαρκώς αναπτυσσόμενη εθνικιστική αναδίπλωση και απαξίωση των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «η κρίση διόγκωσε περαιτέρω το ήδη υπάρχον δημοκρατικό έλειμμα της Ένωσης» και «η de facto παραχώρηση εξουσιών λήψης κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων σε τεχνοκράτες ή σε μη εκλεγμένα σώματα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία».

Η ίδια μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, καθώς και της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συμμετοχής και δημόσιας λογοδοσίας. «Διότι διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της γενικευμένης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εφόσον αυτό δομείται ερήμην των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, προέκρινε μεταξύ άλλων τη θέσπιση αυστηρών και δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου, όπως είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για τους φορολογικούς παραδείσους. Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, «όχι όμως με καθήκοντα παιδονόμου αλλά με ρόλο και αρμοδιότητα να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει». Η ίδια στάθηκε στην παράμετρο «της προστασίας της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των ατομικών αλλά και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων».

«Θα πρέπει πλέον να δούμε και το ζήτημα των μισθών της χώρας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, «ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος» στην Ελλάδα.


O Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Lamda Developmentεπισήμανε από την πλευρά του ότι η εσωστρέφεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας που θα πρέπει να καταπολεμήσει στο εσωτερικό της. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη η χώρα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να επεκτείνει τη διεθνή παρουσία της χώρας, επιδιώκοντας το εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, και μεγαλώνοντας την πίτα της οικονομίας της.Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα το 2018 είναι θετικές και λόγοι αισιοδοξίας είναι η αύξηση των εξαγωγών, η επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής και η ισχυρότερη κατανάλωση από τη βελτιωμένη ψυχολογία και τον τουρισμό εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Η έκδοση όπως κάθε χρόνο αναλύει τις σημαντικές εξελίξεις σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και κάνει και προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία.  Η Βρετανία θα περιμένει να δεί και εάν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιηθεί ομαλά. Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας προμηνύουν για το 2018 ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ. Η γειτονική Κίνα μπαίνει στην εποχή του προέδρου της ΣιΤζινπίνγκ. Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα περίοδο μετά την εδαφική ήττα του Ισλαμικού Κράτους.H παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συμβαδίσει με αξιοσέβαστο ρυθμό εκτός εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες τον παρεμποδίσουν με υπέρμετρες αυξήσεις επιτοκίων.

Την πεποίθηση ότι η συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα είναι ίσως η πιο κομβική εξέλιξη για το 2018, προς την κατεύθυνση μιας φιλοευρωπαϊκής ατζέντας, εξέφρασε στην ειδική εκδήλωση του Economistο πρωην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2018 προσφέρει μάλλον το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για τομές στην ΕΕ, καθώς ο χρόνος πιέζει και το 2019 η αλλαγή «φρουράς» σε όλους τους βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς θα δυσχεράνει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Αναφερόμενος στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι η οικονομία σαφώς ανακάμπτει, ενδεχομένως και λόγω του Brexit, ωστόσο, στάθηκε στην παράμετρο των πολιτικών εξελίξεων ως δυνητική πηγή αβεβαιότητας.

Χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος ώστε να μεσολαβήσουν κάποια βασικά πράγματα και να προχωρήσουν οι αγορές προς τα ζητούμενα επίπεδα, εκτίμησε από το βήμα του Economist o Dominique Bolli,head of government advisory της Henley&Partners, ο οποίος χαρακτήρισε σχετικά εύθραυστη την τρέχουσα εικόνα, γεγονός που κατά τη γνώμη του υποδηλώνει και η επιδίωξη των επενδυτών να διαθέτουν plan B για τη δυνατότητα εξόδου από ορισμένες αγορές. Ευρύτερα, αναφέρθηκε σε παραμέτρους όπως -μεταξύ άλλων- οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην Κορέα, στις οποίες εκ των πραγμάτων η επενδυτική κοινότητα έχει το βλέμμα της.

Στο γεγονός ότι μετά από καιρό οι οικονομικές τάσεις είναι θετικές ταυτόχρονα σε όλες τις ηπείρους στάθηκε από το βήμα του Economist οπρόεδρος Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Xerox Hellas Βασίλης Ραμπάτ. Όπως είπε, υπάρχει μεν μια ταλάντευση στα χρηματιστήρια, η οποία όμως οφείλεται σε διόρθωση λόγω των υψηλών τιμών. «Φυσικά, πολλά μπορούν να συμβούν στον κόσμο, αλλά η τάση είναι θετική», υπογράμμισε ο κ. Rabbat. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζοντας ότι οι αντίστοιχες διεργασίες ωθούν την ανάπτυξη.

Ξεφυλλίζοντας το Economist μαθαίνουμε ότι το 2018, τρεις ξεχωιστές δυνάμεις θα προκαλέσουν την σύγχρονη αλλαγή ισορροπίας μεταξύ κρατους και αγοράς: η techlash-τεχνοεπίθεση, ο “μακρονισμός” και η αλλαγή συμπεριφοράς ενάντια της Κίνας προβλέπεται να «ανοίξουν» την κερκόπορτα προς έν πιο ρυθμισμένο, αμυντικό κα προστατευτικό είδος καπιταλισμού!

Επίσης το  Economist προβλέπει για το ποιοι θα είναι οι μεγάλοι άνδρες που θα αποχωρήσουν το 2018 αλλά θα συνεχίσουν να ασκούν επιρροή πίσω από τα παρασκήνια κάνοντας και ειδική αναφορά σε εκείνους που θα έπρεπε να φύγουν αλλά δεν το κάνουν…

Ο αμύητος αναγνώστης γοητεύεται από τα κείμενα που αναφέρονται στα drones,την «κλιματική γεωμηχανική», την ανάπτυξη τύπου L, το BeiDou, τον ΟΜΟ Sapiens, το διεμπλεκόμενο διαδίκτυο και τα κβαντοδυφία (qubits), το 5G, τα esports, την «κόπωση από την διαφορετικότητα» και την  εφαρμογή του λογισμικού blendoor στα HR τμήματα επιχειρήσεων για ανθρώπινους πόρους, τον αξιακό κώδικα των millenials, την μετάβασή μας στην εποχή των πολυκοσμικών όντων, τα πρώτα φάρμακα παρεμβολής RNA, οι γονιδιακές θεραπείες και η τεχνική της γονιδιακής τροποποίησης …

Το 2018 σίγουρα δεν θα είναι βαρετή χρονιά!

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.