Ο Λίβανος διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα

Σε πλήρη παράλυση απειλεί να βυθίσει την οικονομία του Λιβάνου η έκρηξη στη Βηρυτό καθώς η χώρα μαστιζόταν ήδη από βαθύτατη κρίση, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο εξωτερικό και πυροδοτώντας ογκώδεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του «διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος».

Περίπου  το μισό του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ένα 35 % βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Τον Μάρτιο  για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Λίβανος κήρυξε στάση πληρωμών, αδυνατώντας να αποπληρώσει ένα ομόλογο κάτι που ανεμένετο να επαναληφθεί και με δεύτερο που είναι εν αναμονή.

Ο λόγος του δημοσίου χρέους προς  το ΑΕΠ είχε φτάσει το 170% (92 δις δολάρια) και είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Τον Μάρτιο μάλιστα η χώρα είχε ξεκινήσει συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης, οι συνομιλίες όμως είχαν παγώσεο.

Από τον Μάρτιο, αναφέρει ο Guardian , οι τιμές στα  περισσότερα αγαθά έχουν τριπλασιαστεί, ενώ το νόμισμα απώλεσε πάνω από το 80% της αξίας του.

Όσοι έχουν ακόμη δουλειά τα βγάζουν μήνα με το μήνα. Τα εμπορικά κέντρα είναι άδεια, η εγκληματικότητα αυξάνεται .

Η καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού  θα καταστρέψει περαιτέρω την χειμαζόμενη οικονομία της χώρας πόσω μάλλον ελλείψει χερσαίων εμπορικών διαδρομών: Η Συρία είναι κατεστραμμένη, με το δε Ισραήλ η χώρα βρίσκεται παγίως σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Λίβανος βασίζεται πάρα πολύ σε εισαγωγές για την επάρκεια των τροφίμων. Ενδεικτικά, το 90% των καταναλισκόμενων σιτηρών είναι εισαγόμενο.

300.000 άστεγοι

Εως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Εκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

«Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους -σύμφωνα με τον ίδιο- να έχουν μείνει άστεγοι.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Ραούλ Νέχμε, δήλωσε στο Reuters πως ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

ViaDiplomacy Newsroom