Ο Μητσοτάκης πάει κόντρα σε Ευρωπαίους για τα ναυπηγεία οι οποίοι δεν τα θέλουν σε Αμερικανικά χέρια

Κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επενδύσεις, για την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι είναι έτοιμος ο διαγωνισμός, όπως αυτός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με δύο δυνητικούς αγοραστές. Ενώ μέσα στο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το πρωί της ίδιας ημέρας πριν την έναρξη της εκδήλωσης, “ Τοπική Αλλαγή – Παγκόσμιο Αποτύπωμα Νεώριο Σύρου: Ο Άνεμος της Αλλαγής – Μια Νέα Εποχή για τον Τομέα της Ναυπηγοεπισκευής”ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε με εργαζομένους των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από 20 λεπτά με τον Αμερικανό Πρέσβη να ακούσει με προσοχή την ικανοποίηση των εργαζομένων της Σύρου για τις εξελίξεις στην επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα άκουσε και την αγωνία των εργαζομένων των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Στην Ευρώπη , και ειδικά στην Γερμανία, δεν βλέπουν θετικά την περίπτωση το σύνολο των Ελληνικών ναυπηγείων (Ελευσίνα, Σκαραμαγκά, Σύρος) να περάσουν σε Αμερικανικά συμφέροντα. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει ένα διπλό χτύπημα στους Ευρωπαίους εφοπλιστές και τα συμφέροντα των εταιρειών. Από την μια ο τεράστιος στόλος που χτίζουν για την μεταφορά LNG οι Έλληνες εφοπλιστές, παραγκωνίζοντας τους Γερμανούς και τα οποία ξεπερνούν στο σύνολο τα 100, και από την άλλη, ο στόλος αυτός ο οποίος θα αναλάβει την μεταφορά του ΥΦΑ (υγροποιημένου αερίου) από την Αμερική στην Ευρώπη, να συντηρείται αποκλειστικά από Αμερικανικές εταιρείες στο ίδιο χώρο που δραστηριοποιούνται τα πλοία αυτά.

Ένας επιπλέον προβληματισμός για τους Ευρωπαίους είναι ότι μια πιθανή αναβάθμιση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά με την απόκτηση τους από Αμερικανικά συμφέροντα, είναι πέρα από βέβαιο ότι θα φέρει ανταποδοτικά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ναυπήγηση πολεμικών σκαφών.

Την στιγμή που τα ναυπηγεία διαθέτουν δύο στέγαστρα κατασκευής υποβρυχίων, με μια επένδυση της τάξεως των 150 εκ ευρώ, μπορεί να κατασκευάσει μονάδες επιφανείας, όπως φρεγάτες.

ViaDiplomacy Newsroom