Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλα αναλαμβάνει την εξουσία υπό την πίεση των ΗΠΑ για το άσυλο

Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλα αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη Τρίτη υπό την πίεση των ΗΠΑ αναφορικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια, κάτι που πρέπει να τον οδηγήσει σε γρήγορες αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνησή του σε σχέση με μια νέα  συμφωνία των ΗΠΑ για το άσυλο που είχε προηγουμένως αντιταχθεί.

Ο συντηρητικός γιατρός και πρώην επικεφαλής της φυλακής Alejandro Giammattei, 63 ετών, δήλωσε : «Θα επαναφέρουμε την ειρήνη που η χώρα αυτή χρειάζεται τόσο πολύ», μιλώντας ουσιαστικά για αναδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας της Κεντρικής Αμερικής και την αναδιάρθρωση υπουργείων.

Στην κορυφή ωστόσο του καταλόγου των εργασιών του, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αποσυρθεί ή θα επεκταθεί μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που σφυρηλατήθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο Jimmy Morales που καθιστά τη Γουατεμάλα μια ζώνη ασφαλείας για να μειώσει τις αξιώσεις ασύλου των ΗΠΑ.

Η Γουατεμάλα βρίσκεται στο επίκεντρο των κλιμακωτών προσπαθειών του Ντόλαντ Τραμπ,  να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση και τις αξιώσεις ασύλου από ανθρώπους που φτάνουν στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ.

Η Γουατεμάλα είναι ένα από τα φτωχότερα και άνισα κράτη της Λατινικής Αμερικής, με τη φτώχεια να αυξάνεται από το 2000 παρά τις ισχυρές οικονομικές αυξήσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αμερικανοί αξιωματούχοι τον έχουν απειλήσει με οικονομικές συνέπειες αν δεν αποδεχθεί την ACA.

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης της Γουατεμάλας, έχουν διαβιβαστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας 128 αιτούντες άσυλο από το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.