Ο Παυλόπουλος μίλησε σήμερα για «ένωση των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας»

«Ενωμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας -φυσικά με πλήρη σεβασμό των πολιτικών ιδιαιτεροτήτων καθεμιάς- και αναγνωρίζοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι απείρως περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν, πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, ιδίως δε τους στόχους της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων και της θωράκισης της κοινωνικής συνοχής, υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά το τέλος της παρέλασης στην Άμφισσα όπου σήμερα εορτάζεται η 195η επέτειος από την απελευθέρωση του κάστρου των Σαλώνων.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «παραμένοντας αταλάντευτα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, να διαμηνύσουμε στους εταίρους μας και τούτο: Αν η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ μάλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι αυθεντική, κατά τις ιδρυτικές της αρχές, δίχως την Ελλάδα». Το μήνυμα αυτό, όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, αφού επί του πεδίου τούτου η Ευρώπη, αν θέλει να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως στο επίκεντρό της δεν βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος».

Μάλιστα, όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί, σ’ ένα πλαίσιο ειλικρινούς και δημιουργικής αλληλεγγύης, πρέπει να σκύψουμε πάνω στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού», τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι «φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν σε λαούς της Ευρώπης».

Σχετικά με τα τρομοκρατικά κτυπήματα, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να δράσουμε με τον τρόπο που ταιριάζει στη νέα βαρβαρότητα, η οποία διαπράττει, κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή η νέα βαρβαρότητα θέλει να ξυπνήσει τους χειρότερους εφιάλτες ενός φρικτού παρελθόντος, κατά την διάρκεια του οποίου επιχειρήθηκε η κατεδάφιση του πολιτισμού και της δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι σε ότι «σ’ ό,τι αφορά εμάς, τους Έλληνες -κι ελπίζω και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Αναφερόμενος στην σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Η σημερινή επέτειος και τα κατορθώματα των προγόνων μας αγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821 μας διδάσκουν πολλά και σημαντικά. Ιδίως δε ότι ο τόπος μας, με τα μεγάλα κατορθώματα των Ανθρώπων του διαχρονικώς, είναι το κατάλληλο χωράφι εθνικής περισυλλογής, για να σπείρουμε και να θερίσουμε τα στάχυα του δικού μας ιστορικού χρέους απέναντι στο Έθνος μας και τον Λαό μας, κυρίως σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στην συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του επισκόπου Σαλώνων, Ησαΐα.

Στις σημερινές εκδηλώσεις στην Άμφισσα την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Via Diplomacy