Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στο τέρμα της οδού Λήδρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο κα Δόξα Κωμοδρόμου.

Κατά την εκεί επίσκεψή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Φυλακίου.

Μιλώντας στους οπλίτες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαι εδώ για να σας ευχηθώ Καλή Ανάσταση, αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης της θητείας σας.

Η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες όπου υπάρχει ακόμα ο θεσμός της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Παλιά ήταν 26 μήνες, για τους αξιωματικούς 29 μήνες, σήμερα είστε εσείς με θητεία 14 μηνών. Είναι σημαντικό και είναι υποχρέωση από μέρους μας αυτοί οι 14 μήνες να είναι παραγωγικοί.

Θεωρώ ότι είστε σε μια περιοχή, όπου πέραν από την εκπαίδευση που λαμβάνουν όλοι οι εθνοφρουροί μας όταν κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά, το να υπηρετείς σε αυτό το σημείο και να βλέπεις απέναντί σου την κατεχόμενη Λευκωσία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Απευθυνόμενος στους νέους, στο μέλλον της χώρας μας, θέλω να πω ότι η δική μας προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε τέτοια δεδομένα, τέτοιες συνθήκες, που θα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά που βιώνουμε εμείς σήμερα. Αυτά για να επιτευχθούν, εκείνο που απαιτείται είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας.

Γι’ αυτό πρέπει να είστε περήφανοι που υπηρετείτε την Εθνική Φρουρά, συμβάλλετε και εσείς σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε. Παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες και τις πολλές απογοητεύσεις, είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε, για να δημιουργήσουμε τα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν επιτέλους να υπάρχει αισιοδοξία που να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα τόσα χρόνια μετά.

Αναφέρθηκα στη διάσταση της κατοχής. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση που αφορά το γεγονός – αυτό αγγίζει περισσότερο τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς – ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, με τις ασύμμετρες απειλές, την τρομοκρατία, πολλούς άλλους κινδύνους που ένα κράτος οφείλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, και όχι μόνο, θα συνεχιστεί. Έχει γίνει σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, θέλω να αναγνωρίσω τη δουλειά που έγινε και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, οφείλει και έχουμε την  υποχρέωση να έχουμε αποτρεπτική ισχύ.

Πρέπει να καθοδηγούμαστε από την Ιστορία του τόπου μας. Και θέλω να γνωρίζετε ότι και εσείς με τη θητεία σας και ειδικότερα σε αυτό το φυλάκιο, σε αυτό το τάγμα, γράφετε μέρος της Ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ViaDiplomacy Newsroom