Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα πραγματοποιήσει ξανά στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Σερβία εξετάζουν την πιθανή επανέναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τις συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Σερβία, η οποία έχει δηλώσει την ουδετερότητά της αλλά έχει στενούς παραδοσιακούς δεσμούς με τη Μόσχα, διέκοψε τη συμμετοχή της σε πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις μετά την έναρξη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

«Συζητήσαμε το ενδεχόμενο επανέναρξης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούτσιτς.

“Αυτό δεν υπονομεύει την ουδετερότητα της Σερβίας, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, εκτός στρατιωτικών μπλοκ”, είπε, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι παραμένει σημαντικός περιφερειακός παράγοντας και μακροπρόθεσμος εταίρος για το ΝΑΤΟ, δίνοντας ως παράδειγμα Συμμετοχή της Σερβίας στο πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη της 30μελούς συμμαχίας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε καλή και σωστή τη συνεργασία της Σερβίας με το ΝΑΤΟ και την ειρηνευτική αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο υπό την ηγεσία της συμμαχίας, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από την κυβέρνησή του να εξετάσει την επανέναρξη της συμμετοχής του Βελιγραδίου σε κοινές ασκήσεις “με το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους”.

Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αυξήθηκαν μετά από επίθεση ένοπλης ομάδας στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στο χωριό Bajska στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν ένας Κοσοβάρος αστυνομικός και τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

Την ευθύνη για τη συμπλοκή ανέλαβε ο Μίλαν Ράντοιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Radoicic κρατήθηκε για λίγο στη Σερβία και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή περαιτέρω διαδικασίας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε αύξηση της δύναμης του KFOR λίγες μέρες μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών στη Μπανίσκα.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 21 Νοεμβρίου ότι οι δράστες της επίθεσης πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία χαιρετίζει την ενισχυμένη παρουσία της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

“Δεν χρειαζόταν η KFOR να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια κανενός, με εξαίρεση τους [εθνικούς] Σέρβους [στο Κοσσυφοπέδιο]· μόνο οι Σέρβοι δέχθηκαν επίθεση από το 2001 και ειδικά από τότε που ο [πρωθυπουργός] Αλμπίν Κούρτι ήταν στην εξουσία.” αυτός είπε.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αφού οι δύο πλευρές πολέμησαν τον πόλεμο το 1998-1999 που άφησε περίπου 13.500 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανοί. Ο πόλεμος έληξε με μια εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Σερβία 78 ημερών.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει αναγνωριστεί από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι από τη Σερβία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

ViaDiplomacy Newsroom