Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ασκεί βέτο στη συμφωνία με την Ουκρανία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο στη συμφωνία για τη δωρεά των πλεοναζόντων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών στην Ουκρανία, η οποία είχε εγκριθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 22 Νοεμβρίου, ανέφερε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού [που θα παρασχεθούν] στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των βουλγαρικών συνόρων και για να βοηθήσουν τον πληθυσμό σε περίπτωση καταστροφών και ατυχημάτων. Η ζωή και η υγεία των Βούλγαρων πολιτών θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα», επεσήμανε ο πρόεδρος , στέλνοντας τη συμφωνία πίσω στο κοινοβούλιο για επανεξέταση.

Νωρίτερα, οι νομοθέτες ενέκριναν συμφωνία μεταξύ του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για τη δωρεάν παροχή θωρακισμένου εξοπλισμού μεταφοράς.

Συνολικά 152 βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς του εξοπλισμού, ενώ 57 βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Η ουκρανική πλευρά επρόκειτο να λάβει τεθωρακισμένα μεταφορικά οχήματα εξοπλισμένα με όπλα που δεν χρησιμοποιεί το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούμενα από περίπου 100 τεθωρακισμένα συνολικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και ανταλλακτικά. Ο ακριβής αριθμός των μονάδων εξοπλισμού που επρόκειτο να παραδοθεί είναι ταξινομημένος.

ViaDiplomacy Newsroom