Ο ρωσικός χερσαίος διάδρομος προς την Κριμαία και ο υβριδικός πόλεμος της Μόσχας στην Αν. Ουκρανία

Τον Αντικειμενικό Στόχο των επιχειρήσεων των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία ανέλυσε κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Άμυνας του Αμερικανικού Κογκρέσου ο διευθυντής της NSA της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ James R. Clapper.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν επιθυμεί την κατάληψη ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, παρα μία λωρίδα γης η οποία θα συνδέει τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρωσόφωνοι με την Κριμαία, ώστε να διασφαλίσει η εδαφική συνέχεια μεταξύ των εδαφών της ρωσικής Ομοσπονδίας των εδαφών που ελέγχουν οι Ρωσόφωνοι της Ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Η ανάλυση αυτή είχε πρωτοδημοσιευτεί από σκανδιναβικό κέντρο ερευνών, το οποίο εκτιμούσε ότι αυτός θα είναι ο στόχος του Πούτιν και όχι η συνολική κατάληψη των περιοχών που κατοικούν οι Ρωσόφωνοι της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον James R. Clapper η επίθεση των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας στην πόλη Μαριούπολη θα ξεκινήσει την Άνοιξη και θα αποτελέσει το έναυσμα για την δεύτερη φάση του πολέμου στην περιοχή. Όπως επισήμανε διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών η επίθεση στην Μαριούπολη δεν αναμένεται άμεσα, αλλά μετά τα μέσα του Μαρτίου.

Όσον αφορά την αποστολή σύγχρονων δυτικών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στον Ουκρανικό Στρατό ο διευθυντής της NSA δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωθούσε και την Μόσχα να στείλει στους αυτονομιστές πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα αναβαθμίζοντας την εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση κάνοντας πιο εμφανή την υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Πούτιν προς τους αυτονομιστές.

Σε ερώτηση για το εαν η υπηρεσία του υποστηρίζει την αποστολή όπλων στον ουκρανικό Στρατό η απάντηση του James R. Clapper ήταν θετική και θα συνέβαλε στον αγώνα του κατα των αυτονομιστών κάτι όμως που δεν συμφωνεί ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών DIA Υποστράτηγος Vincent R. Stewart ο οποίος πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα δυτικά οπλικά συστήματα θα φτάσουν πολύ αργά στα χέρια του ουκρανικού Στρατού για να έχουν κάποια θετική συμβολή στην πορεία των επιχειρήσεων.

Ως γνωστό ο ουκρανικός Στρατός διαθέτει και έχει εκπαιδευτεί σε οπλικά συστήματα σοβιετικής ρωσικής κατασκευής, επομένως η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών σε δυτικά οπλικά συστήματα θα απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και σημαντική προσπάθεια και επενδύσεις στην δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για την υποστήριξη τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που αφορά τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, Ανώτεροι Αξιωματικοί του ουκρανικού Στρατού ενημέρωσαν κατα την διάρκεια συνεδρίου τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ουκρανία και τους Αμερικανούς Ακολούθους Άμυνας για την πορεία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Jane’s ο “υβριδικός πόλεμος” που διεξάγει η Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός έναντι του ουκρανικού Στρατού ο οποίος φαίνεται ότι αδυνατεί να εξουδετερώσει την στρατιωτική μηχανή των αυτονομιστών.

Με βάση την ενημέρωση που παρείχε ο Στρατιωτικός Διοικητής της Νοτίου Περιοχής της Ουκρανίας, οι Ρώσοι έχουν στείλει στην Ανατολική Ουκρανία 14.400 άνδρες οι οποίοι υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις 29.300 αυτονομιστών.

Οι μονάδες αυτές διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, πυροβολικού, και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών. Εκτός από τις παραπάνω δυνάμεις οι Ρώσοι διαθέτουν 29.400 άνδρες στην Κριμαία και 55.800 άνδρες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές μονάδες διαθέτουν  και συστήματα παρεμβολών υψηλής απόδοσης τα οποία παρεμβάλουν τις τηλεπικοινωνίες και τα συστήματα συλλογής πληροφοριών του ουκρανικού Στρατού καθώς και τα UAV που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Τα συστήματα αυτά έχουν εντοπιστεί σε χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία παιδικοί σταθμοί με αποτέλεσμα ο ουκρανικός Στρατός να μην μπορεί να τα καταστρέψει χωρίς να υπάρχουν απώλειες.

Αυτό όμως που πραγματικά αποτέλεσε την είδηση της παρουσίασης του Ουκρανού Στρατηγού στο συνέδριο, ήταν η αποκάλυψη ότι οι Ρώσοι είχαν πραγματοποιήσει μια γενική δοκιμή του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, το Σεπτέμβριο του 2013 με την διεξαγωγή της άσκησης Zapad 2013 στην οποία συμμετείχαν 76.300 άνδρες εκ των οποίων το 60% προέρχονταν από το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Το συγκεκριμένο υπουργείο είχα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τελευταίο πόλεμο στην Τσετσενία το 1999 όπου μεγάλος αριθμός ανδρών του είχαν συμμετάσχει στις επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά αυτό που διεξάγεται στην Ανατολική Ουκρανία είναι μια νέα μορφή πολέμου με την αξιοποίηση του τοπικού πληθυσμού μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πρώην Ρώσοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι ζούσαν ως πολίτες στις περιοχές που εξεγέρθηκαν, σε συνδυασμό με την υποστήριξη ρωσικών στρατευμάτων κυρίως ανδρών του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Έχοντας διασφαλίσει τα σύνορα με τη Ρωσία οι αυτονομιστές μπορούν να έχουν αδιάκοπη ροή εφοδίων από την άλλη πλευρά των συνόρων και την πλήρη υποστήριξη για οτιδήποτε χρειάζονται, ενώ η παρουσία μικρού μέχρι σήμερα αριθμού σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων επιβεβαιώνει την επιλεκτική εμπλοκή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στον τομέα της υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά τα ρωσικά ΜΜΕ, κυρίως αυτά που ελέγχονται από το κράτος, παρέχουν πλήρη ενημερωτική κάλυψη των επιχειρήσεων και προωθούν τις ρωσικές θέσεις στην διεθνή κοινότητα με αγγλόφωνα δελτία.

Συμπερασματικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη προσπάθεια της Μόσχας να διασφαλίσει τη χερσαία διασύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία μέσω ενός χερσαίου διαδρόμου, να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα δυτικά της σύνορα και να επιδείξει στη Δύση τις δυνατότητες του νέου ρωσικού Στρατού αλλά και του νέου τρόπου διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων με το βλέμμα στραμμένο στη Βαλτική όπου κατοικούν σημαντικοί ρωσικοί πληθυσμοί στις Δημοκρατίες της περιοχής.

Σε αυτή την νέα μορφή πολέμου η Ρωσία χρησιμοποιεί τοπικούς πληθυσμούς, μικρό αριθμό σύγχρονων οπλικών συστημάτων που αναβαθμίζουν το επίπεδο της μαχητικότητας των ανταρτών, παραστρατιωτικά τμήματα, εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό για την χρήση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και τα κρατικά αγγλόφωνα ΜΜΕ τα οποία αντιμάχονται τα δυτικά ΜΜΕ στον πόλεμο της πληροφόρησης με την χρήση βίντεο και του διαδικτύου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.