Ο Συριακός Στρατός πάτησε στην βόρεια όχθη του Ευφράτη – Στόχος οι πετρελαιοπηγές του Ευφράτη

Μετά από την ταχύτητα τη κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης Deir Ez Zor από το Ισλαμικό Κράτος ο Συριακός Στρατός διέσχισε τον ποταμό Ευφράτη σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Λίγες μέρες νωρίτερα μόλις οι Συριακές Δυνάμεις κατάφεραν να άρουν την πολιορκία της πόλης δημοσιογράφοι που ακολουθούν τον Συριακό Στρατό είχαν εντοπίσει και φωτογραφίσει τα πρώτα αμφίβια οχήματα και πλωτές γέφυρες που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την διεκπεραίωση των κυβερνητικών δυνάμεων στην βόρεια όχθη του Ευφράτη.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε νότια του αεροδρομίου της πόλης στην περιοχή Mazlum όπου δημιουργήθηκε το πρώτο προγεφύρωμα.

Στόχος του Συριακού Στρατού είναι να κόψει την οδό διαφυγής του Ισλαμικού Κράτους προς τα νότια, προς τα σύνορα με το Ιράκ αλλά κυρίως την ανακοπή της προέλασης των Κούρδων προς την βόρεια όχθη του Ευφράτη.

Στρατηγικός στόχος του Assad είναι η κατάληψη των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται στην βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη κατά μήκος του ποταμού μεταξύ της βόρειας όχθης της πόλης Deir Ez Zor και της πόλης Al Qaim στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι πετρελαιοπηγές αυτές αποτελούν στρατηγικής σημασίας στόχο για την Δαμασκό αφού τα έσοδα από το πετρέλαιο που θα αντλείται από αυτές θα αποτελέσουν την κύρια πηγή πλούτου για την νέα μεταπολεμική Συρία και για την ανοικοδόμηση και την  επιβίωση της.

Παράλληλα η κατάληψη των πετρελαιοπηγών αυτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις θα στερήσει από τα Κουρδικά Καντόνια μια σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος που σχεδιάζουν να ιδρύσουν καθιστώντας τους Κούρδους οικονομικούς όμηρους του Assad που θα επιδιώξει μετά το τέλος του πολέμου την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας στην οποία η κεντρική κυβέρνηση θα κατέχει τον έλεγχο των κύριων πλουτοπαραγωγικών πηγών του νέου κράτους.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η Συριακή και η Ρωσική Αεροπορία έπληξαν στις 12.30 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου θέσεις των Κούρδων και των Αμερικανών Στρατιωτικών Συμβούλων που συνεργάζονται με το SDF στην βόρεια όχθη του Ευφράτη μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Deir Ez Zor κοντά στην περιοχή al-Sinaa και στα Σιλό Δημητριακών πλησίον της βόρειας όχθης του ποταμού.

Παράλληλα με την διεκπεραίωση των πρώτων δυνάμεων την βόρεια όχθη του ποταμού και την προσπάθεια αποτροπής των δυνάμεων του SDF να φτάσει στον Ευφράτη οι Συριακές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Mari’iyah στα νότια της Deir Ez Zor με στόχο την κατάληψη των πόλεων Abu Amr και Mu Hassan.

Ο στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους είναι το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία την πόλη Al Mayadeen και ακολούθως της πόλης Albu-Kamal και της συνοριακής πόλης Al Qaim.

Τόσο η πόλη Al Mayadeen, όσο και οι κωμοπόλεις  Zabari και Sillu έχουν υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από την Ρωσική και Συριακή Αεροπορία καθώς και το Ρωσικό Ναυτικό που έπληξε με πυραύλους cruise Calibr στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες εκτός από τις στρατιωτικές κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν σχεδόν καταλάβει ολόκληρη την πόλη Deir Ez Zor μια άλλη δύναμη η οποία αποτελείται από το Συριακό και ΡωσικόΣτρατό από Σιίτες από το Ιράκ, το Πακιστάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Λίβανο κατευθύνεται προς την πόλη Albu-Kamal κλείνοντας την λαβίδα που θα κλείσει μέσα της τις πετρελαιοπηγές του Ευφράτη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.