Ο στρατός του Λιβάνου εμπόδισε 1.200 Σύρους να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι από την αρχή της εβδομάδας έχει εμποδίσει περίπου 1.200 Σύρους να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα, καθώς αυξάνονται οι εισροές προσφύγων από τη γειτονική χώρα.

Ο Λίβανος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό του, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους να ζουν στη χώρα, με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις. Περίπου 830.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ.

Ο στρατός του Λιβάνου «εμπόδισε την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 1.200 Σύρους να περάσουν τα συρολιβανέζικα σύνορα», ανακοίνωσε. Στις 23 Αυγούστου η ίδια πηγή είχε επισημάνει ότι εμπόδισε 700 Σύρους να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

«Τα συρολιβανέζικα σύνορα είναι πορώδη και ο αριθμός των στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι εκεί δεν αρκεί», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. «Οι περισσότεροι Σύροι έρχονται στον Λίβανο με την ελπίδα να βρουν δουλειά, λόγω της πρωτοφανούς επιδείνωσης των συνθηκών ζωής στη χώρα τους», πρόσθεσε.

Η Συρία σπαράσσεται από το 2011 από εμφύλιο πόλεμο εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Τα πρώτα χρόνια του πολέμου ο Λίβανος υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, μέχρι το 2015 όταν τους απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του. Έκτοτε πολλοί Σύροι προσπαθούν να περάσουν με τη βοήθεια διακινητών στον Λίβανο.

Κάποιοι Σύροι φτάνουν στον Λίβανο – μια χώρα που είναι αντιμέτωπη και η ίδια με οικονομική κατάρρευση– με την ελπίδα να περάσουν στη συνέχεια στην Ευρώπη. Στις 12 Αυγούστου ο λιβανέζικος στρατός είχε συλλάβει 130 Σύρους και τέσσερις Λιβανέζους που προσπάθησαν να φτάσουν παράτυπα στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

ViaDiplomacy Newsroom