Ο Σύρος πρόεδρος έφτασε στην Κίνα επιζητώντας να επιταχύνει την ανοικοδόμηση της χώρας του

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε σήμερα στην Κίνα για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, με στόχο να κερδίσει μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από το Πεκίνο για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Air China που μετέφερε τον Άσαντ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Χανγκζού στις 13:15 (τοπική ώρα, 8:15 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις υποδομές της χώρας και έχει καταστρέψει κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η παραγωγή πετρελαίου, ενώ η Δαμασκός υπόκειται σε αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

Η Κίνα είναι μεταξύ των συμμάχων του Άσαντ και τον έχει στηρίξει κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτιμώντας επανειλημμένα να απέχει από τις ψηφοφορίες αποφάσεων που καταδικάζουν το συριακό καθεστώς.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα είχε πραγματοποιηθεί το 2004 και ήταν η πρώτη ενός Σύρου ηγέτη στη χώρα μετά την έναρξη των διμερών διπλωματικών σχέσεων το 1956.

Ο Σύρος πρόεδρος θα παραστεί το Σάββατο στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων στην Χανγκζού, όπου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί και με άλλους ξένους ηγέτες.

“ Η επίσκεψη αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη διπλωματική απομόνωση” της Συρίας, δήλωσε από τη Δαμασκό ο πολιτικός επιστήμονας Οσάμα Ντανούρα.

Η κυβέρνηση Άσαντ κατάφερε μέσα στο 2023 να πετύχει τη διπλωματική της προσέγγιση με πολλές αραβικές χώρες, έπειτα από χρόνια απομόνωσης λόγω του πολέμου.

Στόχος η νομιμοποίηση

Η εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες οδήγησε τον Μάιο στην επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο και στη συμμετοχή του Άσαντ σε σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία.

“ Ο Άσαντ σκοπεύει να προσφέρει μια κάποια διεθνή νομιμοποίηση στο καθεστώς του και να δώσει την εικόνα της άμεσης στήριξης της Κίνας στην ανοικοδόμηση της Συρίας”, σημείωσε η Λίνα Χάτιμπ διευθύντρια του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο ινστιτούτο SOAS στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η χρονική στιγμή είναι ακόμη πιο σημαντική μετά τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Σουέιντα, στη δυτική Συρία, με αίτημα την αποχώρηση του Άσαντ.

Συνομιλώντας με χώρες όπως η Συρία, την οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να απομονώσουν, “ η Κίνα σπάει τα δυτικά ταμπού”, πρόσθεσε ο Ντανούρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, η χώρα του οποίου υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, επισκέφθηκε το Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Κίνα. Νωρίτερα φέτος την Κίνα επισκέφθηκαν ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραΐμ Ραϊσί.

Τεράστιες δυνατότητες

Το Πεκίνο ενισχύει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τις ΗΠΑ, προωθώντας το φιλόδοξο σχέδιό του των Δρόμων του Μεταξιού, στο πλαίσιο του οποίου προχωρά σε μαζικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών προκειμένου να βελτιωθούν οι εμπορικοί σύνδεσμοι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής.

Η Συρία εντάχθηκε στο σχέδιο αυτό τον Ιανουάριο του 2022 και ελπίζει να δει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η επίσκεψη Άσαντ έχει στόχο “ να πείσει” την Κίνα να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας παρά “ τις επιφυλάξεις” της, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, εκτιμά ο Σύρος αναλυτής Χάιντ Χάιντ στο Chatham House.

Ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της συριακής επικράτειας, χάρη στην κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά τώρα η κυβέρνηση έχει ανάγκη επενδύσεις για την ανοικοδόμηση.

Το 2017 η Κίνα δεσμεύθηκε να επενδύσει 2 δισεκ. δολάρια στη Συρία.

“ Η Κίνα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για την ανοικοδόμηση και μπορεί να ολοκληρώσει πολύ γρήγορα τα έργα υποδομών”, σημείωσε ο Ντανούρα.

Η επίσκεψη του προέδρου Άσαντ θα προωθήσει τις διμερείς σχέσεις “σε νέο επίπεδο”

Οι κινεζικές αρχές εκτίμησαν ότι η επίσκεψη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Πεκίνο, που ξεκίνησε σήμερα, θα προωθήσει τις διμερείς σχέσεις “ σε νέο επίπεδο”.

“ Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, προώθωντας τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο”, δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Σύρος πρόεδρος ξεκίνησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, την πρώτη του στη χώρα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, με σκοπό να κερδίσει μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από το Πεκίνο για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

“ Μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων πριν 67 χρόνια, οι σινοσυριακές σχέσεις έχουν γνωρίσει σταθερή και υγιή ανάπτυξη”, πρόσθεσε η Μάο. Παράλληλα η ίδια επεσήμανε ότι ο Άσαντ προσδίδει “ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη” των διμερών δεσμών.

“ Ο (Κινέζος) πρόεδρος Σι (Τζινπίνγκ) και άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι θα τον συναντήσουν για να ανταλλάξουν απόψεις (…) για τις διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος”, σημείωσε η Μάο.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις υποδομές της χώρας και έχει καταστρέψει κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η παραγωγή πετρελαίου, ενώ η Δαμασκός υπόκειται σε αυστηρές διεθνείς κυρώσεις. Η Κίνα είναι μεταξύ των συμμάχων του Άσαντ και τον έχει στηρίξει κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτιμώντας επανειλημμένα να απέχει από τις ψηφοφορίες αποφάσεων που καταδικάζουν το συριακό καθεστώς.

ViaDiplomacy Newsroom