Ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει το Ισραήλ και δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του Λιβάνου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι αλληλέγγυα με τον Λίβανο στον απόηχο των αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ και κάλεσε τις περιφερειακές χώρες να στηρίξουν και εκείνες τη Βηρυτό.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Ερντογάν είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Γάζα στην περιοχή και ότι αυτό θα ήταν “καταστροφικό” και χαρακτήρισε “αξιοθρήνητη” τη στήριξη που προσφέρει η Δύση στο Ισραήλ.

“Φαίνεται ότι το Ισραήλ, που κατέστρεψε τη Γάζα, στρέφει τώρα το βλέμμα του στον Λίβανο. Βλέπουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το Ισραήλ παρασκηνιακά”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι στο τέλος της «έντονης φάσης» της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός θα είναι «σε θέση να αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις προς τα βόρεια», κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αυξάνοντας τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό και αξιοθρήνητο τα κράτη που μιλούν για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη να είναι αιχμάλωτα ενός ψυχικά άρρωστου ανθρώπου όπως ο Νετανιάχου», είπε ο Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, ότι μια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Περισσότεροι από οκτώ μήνες βίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 481 νεκρούς στον Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαχητές της Χεζμπολάχ και 94 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ.

ViaDiplomacy Newsroom