Ο Τάφος της Αμφίπολης και η αποδόμηση του «ψευδομακεδονικού» ιδεολογήματος των Σκοπίων

Oι ανασκαφές του Τάφου της Αμφίπολης έχουν στρέψει τα φωτά της διεθνής δημοσιότητας πάνω στη χώρα μας και της δίνουν τη μοναδική ευκαιρία να ασκήσει μια αποτελεσματική Πολιτιστική Διπλωματία. Ο Τάφος της Αμφίπολης έχει και μια διεθνοπολιτική διάσταση διότι οι ενδείξεις ότι ο ένοικος του είναι ένας εκ του στενού ηγετικού περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποδομεί τη σκοπιανή προπαγάνδα που επιχειρεί να προσδώσει μια ιστορική ταυτότητα στο κρατίδιο της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση Γκρουεφκσι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε ανασκαφικό εύρημα από την Αμφίπολη και η ανακάλυψη του σκελετού έχει προκαλέσει, σύμφωνα με αναλυτές, μεγάλη ανησυχία σε κύκλους της σκοπιανής κυβέρνησης διότι καταρρέει ένα οικοδόμημα προπαγάνδας πάνω στο οποίο έχει στηριχτεί η βιωσιμότητα του κρατιδίου τους. Αρκεί κάποιος να επισκεφτεί την πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους τα Σκόπια και να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι τα γιγαντιαία έργα που αναδεικνύουν το «μακεδονικό παρελθόν» της χώρας, το μέγεθος της προπαγάνδας και την πλύση εγκέφαλου του πληθυσμού της ΠΓΔ

Ο Κιρο Γκλιγκόροφ ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι έχουν δηλώσει ότι η ταυτότητα του λαού του είναι σλαβική και ότι  δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες.

Ο Τάφος της Αμφίπολης σε συνδυασμό με το Τάφο του Φίλιππού (ένας τάφος που δεν έχει αξιοποιηθεί πολιτικά από τις ελληνικές αρχές ) θα δώσει το τελικό χτύπημα σε ένα ιστορικό ψέμα που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη δεκαετία. Παρά την μεγάλη κρίση της οικονομίας των Σκοπίων, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και το δοκιμαζόμενο λαό της χώρας η κυβέρνηση Γκρουέφκσι προτιμά να δαπανά τα ελάχιστα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού σε φαραωνικά έργα τα οποία αποσκοπούν στη δημιουργία μια ψευδαίσθησης που σχετίζεται με την Ελληνική Μακεδονία.

Γιγαντιαία αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου, δημόσια κτήρια αρχαιοελληνικού ρυθμού, προσπαθούν να κατασκευάσουν και να προωθήσουν τόσο στο γηγενή πληθυσμό όσο και στους ξένους επισκέπτες την εικόνα ότι η Σλάβοι της Παιονίας (της περιοχής που βρίσκεται το κράτος της ΠΓΔΜ ) σχετίζονται με τους Έλληνες Μακεδόνες και τη Βασιλική Οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με μια συστηματική προπαγάνδα που πραγματοποιείται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια της χώρας έχουν δημιουργήσει μια ψεύτικη πεποίθηση για το ιστορικό παρελθόν των κατοίκων της γειτονικής χώρας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό την τεραστία σημασία που εχει ο Τάφος της Αμφίπολης για την κυβέρνηση Γκρουέφκσι αφού οποιαδήποτε ανακάλυψη που θα συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα έχει επιπτώσεις τεράστιων διαστάσεων στη σταθερότητα του ψεύτικου ιστορικού οικοδομήματος που κατασκεύασε η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Για να γίνει αντιληπτό, το σοκ που θα υποστεί η κοινωνία της γειτονικής χώρας στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ελληνικές προσδοκίες για τον ένοικο του Τάφου της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί μόνο με το σοκ της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και της κατάρρευσης του κομμουνιστικού συστήματος. Ένα τέτοιο σοκ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αφού η κυβέρνηση Γκρουέφκσι θα βρεθεί σε θέση άμυνας απέναντι στην κοινωνία που τόσα χρόνια της πουλούσε ψευδαισθήσεις ενώ από την άλλη μεριά ο αλβανικός πληθυσμός θα αισθανθεί δικαιωμένος και θα εκμεταλλευτεί την πολιτική αστάθεια που θα προκαλέσει μια τέτοια ανακάλυψη.

Η παραπάνω ανάλυση επισείει την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας σε πιθανές ενέργειες αμφισβήτησης των ερευνών και των αποτελεσμάτων των ελλήνων αρχαιολόγων στην Αμφίπολη. Όπως φαίνεται η αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης δεν είναι μια απλή και συνηθισμένη αρχαιολογική έρευνα αλλά μια ανασκαφή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας που είναι πιθανό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς ξένων χωρών για την ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Συμπερασματικά η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και σοβαρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος της χώρας μας αφού τόσο η παγκόσμια δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα όσο και η γεωπολιτική του σημασία έχουν μετατρέψει μια αρχαιολογική έρευνα σε ένα τεράστιο πολιτικό θέμα που θα επηρεάσει τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.

Οι δηλώσεις Κιρο Γκλιγκόροφ και Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι

Φωτογραφίες του «ψευδομακεδονικού» ιδεολογήματος

 large

Apisda

Building

Agalma

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.