Οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική στο επίκεντρο της συνομιλίας Λαβρόφ – Σούρκι

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούρκι, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι υπουργοί συζήτησαν λεπτομερώς τις προοπτικές για την εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ αμφότεροι, επανέλαβαν τις κοινές θέσεις τους σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων σε έναν πολιτικό διακανονισμό στη Λιβύη και τόνισαν την ανάγκη για παύση των εχθροπραξιών και την επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμέτωπων λιβυκών πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί υποστήριξαν ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη, το οποίο προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Σύμφωνα με τη Ρωσία, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορούσε να γίνει το θεμέλιο του ενδο-λιβυκού διαλόγου για την προώθηση της ανάπτυξης της διαδικασίας του Βερολίνου. Παράλληλα, συζητώντας θέματα διευθέτησης στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί υποστήριξαν την αναζωογόνηση των συντονισμένων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων του Κουαρτέτου διεθνών διαμεσολαβητών και μελών του Αραβικού Συνδέσμου, με σκοπό την επανάληψη των άμεσων Παλαιστινιακών-Ισραηλινών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όσο το δυνατόν συντομότερο.

Επιπλέον, οι υπουργοί σημείωσαν ότι η προσάρτηση τμημάτων παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού θα απειλήσει τις προοπτικές λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό-Ισραηλινό πρόβλημα και θα μπορούσε να προκαλέσει έναν νέο και επικίνδυνο γύρο βίας στην περιοχή. Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, χαιρέτισε τη συμφωνία για επανάληψη των διαβουλεύσεων μεταξύ του Καΐρου και της Αντίς Αμπέμπα στο εγγύς μέλλον και είπε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων που θα επιτρέψουν να ξεπεραστούν οι επίμονες διαφορές. Οι υπουργοί επαίνεσαν τις σχέσεις Ρωσίας-Αιγύπτου και επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση της Μόσχας και του Καΐρου να πραγματοποιήσουν τις συμφωνίες για την προώθηση της ευέλικτης συνεργασίας, οι οποίες επιτεύχθηκαν σε προεδρικό επίπεδο και βασίζονται στη διμερή συνθήκη του 2018 για τη συνολική εταιρική σχέση και τη στρατηγική συνεργασία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.