Οι Νορβηγοί αποσύρονται από το κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga

Το κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga ήταν ένα από τα πρώτα κοινά ενεργειακά έργα Νορβηγίας-Ρωσίας. Όταν οι Νορβηγοί συνήψαν συμφωνία με την Nenets Oil Company και τη γαλλική εταιρεία Total το 1999, σηματοδότησε την έναρξη αυτού που πιστευόταν ότι θα γινόταν μια νέα εποχή στη βιομηχανική συνεργασία Ανατολής-Δύσης.

Είκοσι τρία χρόνια μετά, οι προσδοκίες έχουν χαθεί και οι σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Μετά τον αιματηρό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η Equinor στις 27 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από όλα τα έργα στη Ρωσία και τρεις μήνες αργότερα, η έξοδος ολοκληρώθηκε.

Αυτό περιλαμβάνει το Kharyaga. Η συμφωνία εξόδου από το έργο έχει πλέον υπογραφεί, ενημέρωσε η Equinor στις 25 Μαΐου.

Η νορβηγική εταιρεία είναι πιθανό να μεταβιβάσει το μερίδιο του 30% του έργου στη Zarubezhneft, την κρατική εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το έργο.

Το πεδίο Kharyaga είναι ένα από τα ελάχιστα έργα στη Ρωσία που λειτουργούν με τη λεγόμενη συμφωνία κατανομής της παραγωγής. Ήταν η Total που το 1995 συμφώνησε με τις ρωσικές αρχές για το έργο και το 1999 η νορβηγική εταιρεία Norsk Hydro δεσμεύτηκε με μερίδιο 40%.

Με το 50% της ιδιοκτησίας τους, οι Γάλλοι έγιναν χειριστής του κοιτάσματος που είχε περίπου 160 εκατομμύρια τόνους αποθέματα πετρελαίου. Η τοπική Nenets Oil Company είχε το 10 τοις εκατό του έργου.

Λίγα χρόνια αργότερα, το μερίδιο της Νορβηγίας ανέλαβε η Statoil, η κρατική εταιρεία που σήμερα φέρει το όνομα Equinor.

Δεν ήταν ποτέ εύκολο έργο για τις δύο ξένες εταιρείες. Σύντομα προέκυψαν προβλήματα με τις ρωσικές αρχές και το 2010 η ρωσική κρατική εταιρεία Zarubezhneft μπήκε στο έργο με μερίδιο 20%. Το 2016, οι Ρώσοι απέκτησαν άλλο 20 τοις εκατό και η Zarubezhneft ήταν έκτοτε ο μεγαλύτερος εταίρος του έργου με 40 τοις εκατό.

Η Total βρισκόταν για αρκετά χρόνια  υπό μεγάλη πίεση  από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στις αρχές του 2015, το Υπουργείο Ενέργειας πίεσε για την εκδίωξη των Γάλλων από το έργο, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν επιτύχει τους στόχους παραγωγής και ότι οι πρόσφατες επενδύσεις στο πεδίο ήταν ανεπιτυχείς.

Οι εταίροι του Kharyaga δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν την παραγωγή σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Σύμφωνα με την Total, το έργο είναι τεχνικά προκλητικό, με πολύπλοκη γεωλογία, ετερογενείς δεξαμενές ανθρακικού, κηρώδη πετρέλαιο και υψηλή περιεκτικότητα σε H2S σε σχετικό αέριο

Το κοίτασμα βρίσκεται στην Αυτόνομη Περιφέρεια Nenets, μια πολύ πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Αρκτικής. Διαθέτει περίπου 49 εκατομμύρια τόνους εξορυξίμων πόρων. Το 2012, το Kharyaga συνδέθηκε με αγωγό με τον τερματικό σταθμό Varandey στην κοντινή ακτή της Αρκτικής.

Η έξοδος από τη Ρωσία σηματοδοτεί το τέλος τριών δεκαετιών νορβηγικών επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Ο Anders Opedal, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor, ανέφερε ότι «είμαστε όλοι βαθιά προβληματισμένοι από την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιπροσωπεύει μια τρομερή οπισθοδρόμηση για τον κόσμο, και σκεφτόμαστε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω της στρατιωτικής δράσης. .»

«Στην παρούσα κατάσταση, θεωρούμε ότι η θέση μας είναι αβάσιμη. Τώρα θα σταματήσουμε τις νέες επενδύσεις στη ρωσική μας επιχείρηση και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από τις κοινοπραξίες μας με τρόπο που να συνάδει με τις αξίες μας. Η κορυφαία προτεραιότητά μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι η ασφάλεια και η ασφάλεια των ανθρώπων μας», λέει η Opedal.

Το Equinor βρίσκεται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια. Από το 2012, η ​​μερίδα του λέοντος στις δραστηριότητες της εταιρείας στη χώρα βρίσκεται σε συνεργασία με τη Rosneft, την εταιρεία που τώρα υπόκειται σε κυρώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

(πηγή: thebarentsobserver.com)

ViaDiplomacy Newsroom