Οκτώ Ινδοί φυλακίστηκαν για κατασκοπεία στο Κατάρ για λογαριασμό του Ισραήλ

Οκτώ Ινδοί υπήκοοι έχουν φυλακιστεί στο Κατάρ εδώ και μήνες για κατασκοπεία σε πρόγραμμα υποβρυχίων για λογαριασμό του Ισραήλ και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τα οκτώ άτομα είναι πρώην αξιωματικοί του ινδικού ναυτικού και συνελήφθησαν στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με αναφορές από ινδικά, πακιστανικά, ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Το Νέο Δελχί είχε προξενική πρόσβαση στους οκτώ κρατούμενους και προσπάθησε να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, αλλά τους ενημέρωσαν από τη Ντόχα ότι στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώην αξιωματικοί διαβίβασαν πληροφορίες στο Ισραήλ, ανέφερε το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ThePrint.

Οι Ινδοί υπήκοοι είχαν την πρώτη τους δίκη στα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διεξαχθεί άλλη μια δίκη αυτόν τον μήνα.

Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν ανώτεροι υπάλληλοι της Dahra Global Technologies and Consulting Services, μιας εταιρείας που συμβουλεύει ένα πρόγραμμα του Κατάρ με στόχο την απόκτηση υποβρυχίων υψηλής τεχνολογίας ιταλικής κατασκευής που θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εντοπισμό ραντάρ.

Η πακιστανική εφημερίδα The News International ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία κλείνει τώρα από το Κατάρ, με 75 Ινδούς υπηκόους, η πλειονότητα των οποίων είναι πρώην στελέχη του ναυτικού, να έχουν ενημερωθεί ότι θα αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το Κατάρ είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (MoU) το 2020 με την ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri SpA για την κατασκευή υποβρυχίων ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή ναυτικής βάσης και τη συντήρηση του στρατιωτικού του στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μνημόνιο δεν έχει εφαρμοστεί.

Ένας εκπρόσωπος της Fincantieri είπε στο Al Jazeera ότι η εταιρεία δεν έχει επί του παρόντος συμβόλαια για υποβρύχια με το Κατάρ, αλλά συνεχίζει τις εργασίες για την ολοκλήρωση επτά πλοίων επιφανείας – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κορβετών, ενός αμφίβιου σκάφους και δύο περιπολικών – βάσει συμφωνίας του 2016 με το Υπουργείο του Κατάρ.

Υποβρύχιο U212 Near Future

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υποβρύχια που αναζητά το Κατάρ είναι μια μικρότερη κατηγορία του U212 Near Future Submarine, ενός φιλόδοξου υποβρυχιακού έργου στην Ιταλία που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επίσημα το θέμα, αλλά επενδύει στην αποτροπή της ανάπτυξης στρατιωτικών τεχνολογιών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ινδία και το Πακιστάν ενδιαφέρονται επίσης για την απόκτηση των υποβρυχίων, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν η μία την άλλη να πάρει το πάνω χέρι.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν χρησιμοποιεί ήδη υποβρύχια μικρού μεγέθους που κατασκευάστηκαν από την Ιταλία και απολαμβάνει ολοένα και πιο στενούς δεσμούς με το Κατάρ, ενώ η Ινδία ανησυχεί για το Πακιστάν που πιθανώς θέλει να αποκτήσει τεχνολογίες stealth που είναι ενσωματωμένες στα νέα υποβρύχια.

Πέρυσι, όταν δεν είχαν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με τον λόγο της σύλληψης των οκτώ Ινδών υπηκόων, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν το Πακιστάν ότι προσπαθεί να «θολώσει τα νερά» με παραπλανητικές αναφορές.

Ορισμένα ινδικά μέσα ενημέρωσης είχαν υπονοήσει ακόμη και τον ρόλο του Πακιστάν στις συλλήψεις, επικαλούμενοι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο που εικασίες για την υπόθεση.

ViaDiplomacy Newsroom