Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κ.Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι

Προσκεκλημένος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Pokret Socijalista κ.Aleksandar Vulin ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη των Σέρβων, Ειρηναίο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ενταξιακή προοπτική της Σερβίας και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς των λαών της Ελλάδας και της Σερβίας, την ανάγκη συνεργασίας των δυο χωρών για την συνανάπτυξη της περιοχής και την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας για την αντιμετώπιση του εθνικισμού που αναζωπυρώνεται στην περιοχή.

Tan2014-12-5_19911740_14

Tan2014-12-5_19858699_7

ALEKSIS CIPRAS

Μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Πατριάρχη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έμαθε ότι υπάρχει κατάληψη πολιτών σε έναν κινηματογράφο και ζήτησε να τον επισκεφθεί. Πρόκειται για τον Zvezda ο οποίος εδώ και δύο εβδομάδες έχει καταληφθεί από πολίτες που ζητούν να ξαναλειτουργήσει και να μην πωληθεί σε ιδιώτες για να γίνει σουπερ μάρκετ. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με μέλη της επιτροπής των καταληψιών και τους εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

CIPRAS POSETIO BEOGRADSJI BIOSKOP ZVEZDA

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν κατευθύνθηκε προς την πόλη Ομπρένοβατς η οποία τον περασμένο Μάιο είχε «πνιγεί» από τις πλημμύρες.

Το βράδυ μίλησε στο αμφιθέατρο της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου ενώ στην συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο που  παρέθεσαν οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Το Σάββατο το πρωΐ ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και η επίσκεψή του στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

ALEKSIS CIPRAS, IVICA DACIC

Μετά την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου ο κ. Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

59309_1

Σήμερα αποτείνουμε φόρο τιμής στο μνημείο και στον τόπο που έδωσε τη ζωή του ένας μεγάλος αγωνιστής και οραματιστής της ενότητας και της απελευθέρωσης των λαών της Βαλκανικής.

Το μήνυμα του Ρήγα Φεραίου παραμένει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα μήνυμα αλληλοσεβασμού, κατανόησης, συναδέλφωσης και συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα αντίστασης του αταλάντευτου αγώνα για την αξιοπρέπεια, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τη λευτεριά.

Έτσι κλείνουμε σήμερα ένα διήμερο επίσκεψης στη Σερβία και στο Βελιγράδι, που αφορούσε τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο χωρών, μια συνεργασία που σφυρηλατήθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές, γι’ αυτό και έχει βαθιές ρίζες για τους δυο λαούς.

Οι λαοί της Βαλκανικής μπορούν να προχωρήσουν μέσα από τη συνεργασία, μέσα από το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο σε μια προοπτική συνανάπτυξης και προόδου. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ από το Βελιγράδι. Ένα μήνυμα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα και τη Σερβία, αφορά ολόκληρη τη Βαλκανική. Ένα μήνυμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από τους εταίρους μας, σεβαστό από τους γείτονές μας στην περιοχή.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.