Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Nord Stream 2 – 5,6 δισεκατομμύρια κ.μ φυσικού αερίου έτοιμα για εξαγωγή

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε δήλωσή της η Gazprom. «Σε μια πρωινή επιχειρησιακή συνάντηση της Gazprom, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Alexey Miller είπε ότι στις 8:45 ώρα Μόσχας, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί πλήρως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι ο διαχειριστής του έργου είχε ολοκληρώσει την τοποθέτηση του τελευταίου αγωγού του Nord Stream 2. Η εταιρεία αναμένει να θέσει σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την Gazprom, 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορούν να προμηθευτούν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 φέτος.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Gazprom σχεδιάζει να ξεκινήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της πρώτης σειράς του Nord Stream 2 από την 1η Οκτωβρίου και μέσω των δύο – έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Nord Stream 2 περιλαμβάνει δύο γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 55 δις κυβικών μέτρων ετησίως από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Οι εργασίες διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 αφού η Swiss Allseas εγκατέλειψε την τοποθέτηση σωλήνων λόγω της απειλής των αμερικανικών κυρώσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2020, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει επαναληφθεί.

(πηγή: Tass/ photo Peter Kovalev/TASS)

ViaDiplomacy Newsroom