Όσα γνωρίζουμε σχετικά με το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο σχέδιο της Μέσης Ανατολής από τον Πρόεδρο των  Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζεται πως το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και δύο χρόνια με σκοπό εξεύρεση λύσης στην Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιθανότατα θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για το σχέδιό του, πριν πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και τον αντίπαλό του στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές Μπένυ Γκάντς. Σημειώνεται πως η  παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία απέρριψε την πρόταση πριν ακόμη απελευθερωθεί, δεν προσκλήθηκε στην Ουάσινγκτον.

“Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, είναι ένα σχέδιο που πραγματικά θα λειτουργούσε”, δήλωσε ο Τράμπ στους δημοσιογράφους της Air Force One και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά : “Μου αρέσει να κάνω συμφωνίες. Λένε ότι η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είναι η πιο σκληρή – η πιο σκληρή από κάθε συμφωνία”.

Το σχέδιο αναμένεται ωστόσο, να ξεδιπλώσει καθώς η δίκη μομφής της Γερουσίας του Προέδρου των ΗΠΑ, συνεχίζεται στο Καπιτώλιο και ο Νετανιάχου επιδιώκει την κοινοβουλευτική ασυλία από τη δίωξη σε περιπτώσεις διαφθοράς. Και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν εκ νέου εκλογές: οι Ισραηλινοί στις 2 Μαρτίου και ο Τράμπ προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις  3 Νοεμβρίου .

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να απελευθερώσουν το σχέδιο πολλές φορές νωρίτερα, αλλά εξαιτίας της πολιτικής κρίσης του Ισραήλ ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση δύο φορές πέρυσι, δημιουργώντας αβεβαιότητα ως προς το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση ειρηνευτικής συμφωνίας. 

“Υπήρξαν αρκετές ψευδείς ξεκινήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για την αποκάλυψη ενός σχεδίου που είναι έτοιμο εδώ και καιρό”, δήλωσε η Lucy Kurtzer-Ellenbogen, διευθύντρια του προγράμματος Ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Ειρήνης.

“Κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τρέχει από την υπομονή που περιμένει εκλογές στο Ισραήλ που μπορεί και πάλι να μην είναι πειστικές”, ανέφερε ο  Kurtzer-Ellenbogen στο Al Jazeera.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.