Όταν το Τάγμα Εθνοφυλακής Κομοτηνής εκπαιδεύεται…. (βίντεο)

Δόθηκε στην δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο από την εκπαίδευση μελών του ΤΕ Κομοτηνής  που όπως και τα υπόλοιπα  Τάγματα στελεχώνεται σε ένα σεβαστό ποσοστό από έφεδρους που γνωρίζουν πολύ καλά το περιβάλλον που θα κληθούν να δράσουν. Το υπόλοιπο τμήμα αποτελείται από μόνιμους.

Η Εθνοφυλακή αποτελεί Οργανική Ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς.

Αποστολή της είναι η συμβολή στην άμυνα της χώρας, η ενίσχυση και η υποβοήθηση των ενόπλων δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως. Από τον καιρό της ειρήνης συμβάλει στην οργάνωση παθητικής άμυνας και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμοί κλπ).

Η σύσταση, αποστολή και λειτουργία της καθορίζονται από τον Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής». Είναι δηλαδή επίσημος θεσμός του κράτους και όχι παραστρατιωτική οργάνωση – ούτε συσχετίζεται με άλλες οργανώσεις /πολιτικά κόμματα ενώ σε περίπτωση που μέλη της τελέσουν αξιόποινες πράξεις διαγράφονται από την δύναμη της.

Οι Εθνοφύλακες θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνον κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία (π.χ. συμμετοχή σε εκπαίδευση, φύλαξη Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων κλπ) και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αποστολή – υπηρεσία – εκπαίδευση τους.

Ιστορικά, κατά την αρχαιότητα ανάλογο σώμα εθνοφυλακής ήταν οι Πολίτες- Οπλίτες των Πόλεων – Κρατών και οι Ακρίτες κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Ο βασικός εξοπλισμός τους χορηγείται από τον Ε.Σ. αλλά όπως συνέβαινε πάντοτε (από αρχαιότητα, μεσαίωνα αλλά και μέχρι τις μέρες μας) είναι δυνατό, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βελτιώνουν τον εξοπλισμό τους με δικό τους κόστος.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.