Ούγγρος ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχθούμε καμία υποχρεωτική ποσόστωση μεταναστών

Η διαδικασία της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, το μεταναστευτικό και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιστορικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, μετά το πέρας των εργασιών της 2ης υπουργικής συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εκπροσωπώντας και τις άλλες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σιγιάρτο ζήτησε την επιτάχυνσή της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέροντας ότι όλα τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν φέτος και διεμήνυσε ότι «όσοι περισσότεροι, τόσο πιο ισχυροί είμαστε». «Αν δεν μπορέσουμε να ενσωματώσουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων το ταχύτερο δυνατόν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει επιδείνωση στην οικονομία και στην ασφάλεια της Ευρώπης» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή ιστορικές εντάσεις εντός της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και ότι ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσουν είναι η ευρωπαϊκή και η ατλαντική ενοποίηση. Το ερώτημα είναι, αν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα μεγάλα κράτη-μέλη έχουν τη θέληση να το κάνουν, σημείωσε ο κ. Σιγιάρτο.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Ούγγρος υπουργός των Εξωτερικών, είπε ότι «δεν θα δεχθούμε καμία υποχρεωτική ποσόστωση μεταναστών, γιατί αυτό αντιβαίνει στη θέληση των πολιτών και τα ζητήματα ασφαλείας της Ευρώπης». Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση αλλά να τη σταματήσουμε, και τη συνέδεσε με το ζήτημα ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, προέταξε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την υπ’ αριθμό ένα ζήτημα. «Η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει τη δυνατότητα να προστατεύει και να ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα», είπε, σημειώνοντας πως αυτή είναι η θέση των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ.

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, και συμπλήρωσε πως όταν συζητά μαζί του, στηρίζεται στην εντιμότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που λείπει από τις συζητήσεις στην Ευρώπη για το μέλλον της ΕΕ. «Θεωρώ εξαιρετικά αξιόλογη την ευκαιρία εδώ να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, με βάση τη λογική και τον ορθολογισμό» υπογράμμισε.

(πηγή: euractiv.gr)

ViaDiplomacy Newsroom