Ουάσινγκτον: Έφοδος του FBI στο σπίτι του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα

Πράκτορες του FBI ερεύνησαν σπίτια στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη τα οποία συνδέονται με τον Ολέγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο και με τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

Οι πράκτορες έβγαλαν από μια έπαυλη, σε μια από τις ακριβότερες συνοικίες της Ουάσινγκτον, κουτιά. Γύρω από το κτίριο είχαν τοποθετήσει κίτρινες ταινίες με την ένδειξη «Τόπος εγκλήματος, μην εισέρχεστε» ενώ σήκωσαν με τον γερανό και ένα όχημα.

Ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι γίνεται έρευνα, κατόπιν εντολής δικαστηρίου, στο σπίτι αυτό. Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι η έπαυλη ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία.

Ο ακριβής λόγος της έρευνας δεν έχει αποσαφηνιστεί και ο εκπρόσωπος του FBI δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Ντεριπάσκα είπε ότι και τα δύο σπίτια, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ανήκουν σε συγγενείς του. Είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο επιχειρηματίας.

Από τη Νέα Υόρκη, ένας εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την έρευνα στο σπίτι που βρίσκεται στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις τον 53χρονο Ντεριπάσκα και σε άλλους σημαίνοντες Ρώσους το 2018, λόγω των δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παλαιότερα ο Ντεριπάσκα είχε προσλάβει τον Μάναφορτ, ο οποίος το 2018 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη. Ο Μάναφορτ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με μια έκθεση της Γερουσίας, πέρσι, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Μάναφορτ και τον ιστότοπο WikiLeaks για να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές. Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ, όντας ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε χάρη στον Μάναφορτ.

Η έκθεση της Γερουσίας, που τότε ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος κατεύθυνε τις προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης στα δίκτυα και τους λογαριασμούς που συνδέονταν με το Δημοκρατικό κόμμα και τη διαρροή πληροφοριών που θα έβλαπταν την αντίπαλο του Τραμπ στις εκλογές, τη Χίλαρι Κλίντον. Ανέφερε επίσης ότι ο Μάναφορτ συνεργαζόταν με τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Ντεριπάσκα και ενός στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.

ViaDiplomacy Newsroom