Παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα το γουάν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Το κινεζικό νόμισμα αποτελεί από την 1η Οκτωβρίου 2016 επισήμως μέλος του στενού κύκλου των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ.

Το καλάθι αυτό δημιουργήθηκε το 1969 από το ΔΝΤ ως ένα είδος τεχνητού νομίσματος για τους λογαριασμούς των κεντρικών τραπεζών και περιλάμβανε το δολάριο, το μάρκο, το γαλλικό φράγκο, τη λίρα και το γεν.

Το μερίδιο που κατείχε το κάθε νόμισμα στο καλάθι αντιπροσώπευε την οικονομική ισχύ της αντίστοιχης χώρας. Πριν από 16 χρόνια το μάρκο και το φράγκο συγχωνεύθηκαν στο ευρώ. Με την ένταξη του γουάν, η νομισματική οικογένεια του ΔΝΤ αποκτά για πρώτη φορά ένα νέο μέλος.

Το γουάν έχει πάντως εμφανείς διαφορές από τα υπόλοιπα νομίσματα, επισημαίνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου. Όπως επισημαίνει, «τα άλλα τέσσερα νομίσματα, το δολάριο, το ευρώ, το γεν και η λίρα, έχουν διακυμάνσεις. Δεν υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες».

 

Οι μεταρρυθμίσεις της Κίνας επιβραβεύθηκαν

Αντιθέτως, στην Κίνα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ελέγχεται στενά, ενώ υπάρχουν και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Παρόλα αυτά, κατά τον Χένινγκ Φέπελ, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου, η απόφαση του ΔΝΤ για το γουάν είναι δικαιολογημένη.

Όπως εξηγεί, «απεικονίζει τον αυξανόμενα σημαντικό ρόλο της Κίνας στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είναι όμως επίσης και ένα είδος ενθάρρυνσης της Κίνας να συνεχίσει να εργάζεται ώστε το νόμισμά της να είναι μετατρέψιμο».

Η Κίνα έκανε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες προόδους στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του νομίσματός της. Το γουάν είναι πλέον το πιο πολυχρησιμοποιούμενο νόμισμα στις χρηματικές συναλλαγές στην Ασία.

Η ένταξη του γουάν στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ αποτελεί ένα είδος επιβράβευσης των κινεζικών χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Το μερίδιό του είναι 11% και το κατατάσσει στην τρίτη θέση πίσω από το δολάριο και το ευρώ, με το τελευταίο να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες, υποβαθμιζόμενο από 37% σε 31%.

Η ένταξη του γουάν στο παγκόσμιο νομισματικό καλάθι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησής του. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αναβαθμίσουν τη θέση του στα νομισματικά τους αποθέματα.

Ωστόσο, η πλήρης απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.