Παραιτήθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ Κουίνβιλ

Ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ παραιτήθηκε από το αξίωμά του και προσωρινά ανέλαβε καθήκοντα ο αναπληρωτής.

Ο Γκρενέλ επιβεβαίωσε την απόφασή του αυτή στον λογαριασμό του στο Instagram χωρίς να αναφέρει κάτι περισσότερο σε επόμενη ανάρτηση, την ίδια ώρα που πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Γρενέλ, δεν υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στα γερμανικά ΜΜΕ, αφού τα δύο και πλέον χρόνια της θητείας του, θεωρήθηκε από τον Τύπο ως, αντισυμβατικός και όχι ιδιαίτερα ευγενικός διπλωμάτης, καθώς παρουσίαζε με ζήλο τις πολιτικές του Τραμπ στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Λίγο μετά το διορισμό του τον Μάιο του 2018, προειδοποίησε άμεσα τις γερμανικές επιχειρήσεις να μην συνεργαστούν με το Ιράν, το οποίο δέχθηκε κριτική για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ενώ έμφαση δόθηκε από τον ίδιο στο έργο Nord Stream 2, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Αν και οι Γερμανοί υπουργοί απέφυγαν τις ριζοσπαστικές αντιδράσεις του Γκρενέλ, τα μέλη του κοινοβουλίου συχνά προέβαιναν σε καταγγελίες για τις παρατηρήσεις του Πρέσβη, ενώ ορισμένοι νομοθέτες ζήτησαν ακόμη και από το υπουργείο Εξωτερικών να τον κηρύξει ως “περσόνα νον γκράτα” στη διπλωματία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.