Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος «Οι Ορθόδοξοι είμαστε μια οικογένεια»

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ξεκίνησε από χθες (έως και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου) ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους περίπου 7.5000 Σέρβους στρατιώτες που είναι ενταφιασμένοι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Σερβίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.

Το Σάββατο 18/10 θα τελεστούν Πατριαρχικά τρισάγια στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ και στο Μνημείο Καέντων Χορτιάτη (στις 9:30 και τις 11:00 αντίστοιχα), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος του Χορτιάτη (στις 11:30) και εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μονής Λαζαριστών “Ωδή στην Ειρήνη” (στις 19:00).

Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου και στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης Σερβίας θα αναχωρήσει για το Άγιο Όρος.

Η επιστροφή του στο Βελιγράδι έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας (20 Οκτωβρίου).Τους δεσμούς αγάπης που ενώνουν ιστορικά Έλληνες και Σέρβους υπογράμμισε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας στην ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου σήμερα το απόγευμα στο ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος «Οι Ορθόδοξοι είμαστε μια οικογένεια»
«Η αγάπη που δένει Έλληνες και Σέρβους είναι αληθινή γιατί πέρασε διά μέσου πόνου και μαρτυρικών δοκιμασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας τονίζοντας τα κοινά στοιχεία της ιστορικής πορείας καθενός από τους δύο λαούς.

Ακόμη, ο κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε στους δεσμούς ανθρωπιάς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο λαών αφού «από την έναρξη του πολέμου στη Σερβία μέχρι και σήμερα, δώσαμε τα χέρια από το χρέος κινούντες».

Εκτός από δεσμοί αγάπης και ανθρωπιάς, «οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι και ιεροί», συμπλήρωσε ο κ. Βαρνάβας γιατί «η γη της Μακεδονίας φιλοξενεί ως μητρική αγκάλη τα λείψανα των Σέρβων οι οποίοι, πιστοί στο καθήκον για την πατρίδα τους και το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία, εδώ κείνται».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος αναγνώρισε «την μεγάλη αγάπη των Ελλήνων προς τον σερβικό λαό, μια αγάπη που έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δική του ομιλία.

«Οι Σέρβοι έχουν στενές σχέσεις με τον ρωσικό λαό αλλά η αγάπη τους στον ελληνικό λαό η οποία επικυρώνεται ανά τους αιώνες, είναι ιδιαίτερη», συμπλήρωσε ο κ. Ειρηναίος.

Ο Πατριάρχης Σερβίας, στην αρχή της ομιλίας του, αν και είπε ότι «δυσκολεύομαι να εκφράσω με λόγια αυτό που νιώθει η ψυχή μου», συνέχισε, ωστόσο, ευχαριστώντας θερμά την μητρόπολη Νεάπολεως για την υποδοχή που του επιφύλαξε και «την ευκαιρία που μου έδωσε να βρεθώ σ’ αυτόν τον πανέμορφο ναό».

Κλείνοντας συγκινημένος την ομιλία του, ο κ. Ειρηναίος είπε ότι δεν βρίσκονται εύκολα λόγια για να χαρακτηρίσει την αγάπη και τη βοήθεια που έχει δεχθεί ο σερβικός λαός από τους Έλληνες.

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική εκκλησία. Οι Ορθόδοξοι είμαστε μια οικογένεια. Μας συνδέει η ιστορία, η πίστη, ο πολιτισμός, οι άγιοί μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ειρηναίος.

Παρόντες στην υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας ήταν ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών καθώς και ο ηγούμενος της μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους κ. Μεθόδιος.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.