Παιχνίδι «γάτας και ποντικού» για Αθήνα και Βερολίνο – Ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος για ανεύρεση συμμαχιών

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει επικεντρωθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για αναζήτηση ισχυρών συμμαχιών ενώ η γερμανιδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένουν στη σκληρή στάση τους προς την Ελλάδα για να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειές της.

Η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει τις εντυπώσεις και τη διεθνή συμπαράσταση (ΗΠΑ, Γαλλίας) για το ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε δεν οδηγεί πουθενά και για το ότι χρειάζεται μια στροφή προς μια αναπτυξιακή πολιτική, πάντα μέσα στο πλαίσιο το δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ωρίμανσε άμεσα και επιδεικνύει ευέλικτες διπλωματικές ικανότητες και στρατηγικές  για να μπορέσει να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να της παρέχουν στήριξη στην «τελική αντιπαράθεση» με το Βερολίνο

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θέλει , αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο γερμανικές πηγές, να αποφύγει να συρθεί σε μία ευθεία αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μία διμερή συνάντηση μαζί του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο στόχος της Μέρκελ είναι να δείξει στον Τσίπρα ότι είναι απομονωμένος στην Ευρώπη. Επιπλέον βλέπει λίγο χώρο για ελιγμούς ώστε να παρασχεθεί επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα και είναι σκεπτική για τους ισχυρισμούς του Τσίπρα ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα καταπολεμώντας τη διαφθορά και αυξάνοντας τους φόρους στους πλούσιους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του κατέστησε σαφές τη γερμανική γραμμή σε συνέντευξή στο Reuters δηλώνοντας ότι το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Ο Σόιμπλε δήλωσε συγκεκριμένα ότι «θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα».

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικήσς εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί ο εποπτικός ρόλος της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της τρόικας έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονίου και οι συμφωνίες είναι και νόμιμες και δεσμευτικές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας εγκατέλειψε την προεκλογική αντιευρωπαϊκή ρητορική του, καθώς άλλο είναι να μιλάς εκ του ασφαλούς από την αντιπολίτευση και άλλο να ασκείς τη διακυβέρνηση της χώρας και να διαχειρίζεται τις τύχες του ελληνικού λαού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές από την Κύπρο για ακόμα μια φορά ότι επιμένει στην ΕΕ και ερωτηθείς εάν η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δανείου από τη Ρωσία επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε μία αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Οι αντιδράσεις των γερμανικών ΜΜΕ

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας όπως αναμένονταν συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ, που στο συνολό τους, όπως μεταφράζονται από την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, διαπιστώνουμε ότι τα «χώνουν» στην Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική της σκληρής λιτότητας.

Η Berliner Zeitung έχει τίτλο ότι «η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» και επισημαίνει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».

Η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Το παραμύθι της βοήθειας» αναφέρει ότι «οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της «βοήθειας» προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».

Η Welt επισημαίνει πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «Η ΕΕ διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα» το οποίο αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας. Παράλληλα επισημαίνει πως η εκροή κεφαλαίων θέτει υπό πίεση την Αθήνα ενώ σε άλλο πολιτικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι συνεχίζει να παραμένει ασαφές το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημάναμε κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς απέδειξε ότι βασίζεται στο διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους με στόχο να τους κάνει κοινωνούς στο πρόβλημά της, ότι η σκληρή λιτότητα πληγώνει όλη την Ευρώπη και απειλεί και τους ίδιους.

Όμως τα δύσκολα αρχίζουν από εδώ και πέρα καθώς πρέπει να πειστεί και το Βερολίνο όπου θα έχει και τον τελευταίο λόγο.  Εδώ μου έρχεται στο μυαλό η ιστορική φράση του παλαίμαχου διεθνή Άγγλου ποδοσφαιριστή Γκάρι Λίνεκερ που πριν 25 χρόνια δήλωσε ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο παίζουν 22 παίκτες και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί», που μεταφορικά σημαίνει ότι οι γερμανοί παίρνουν τα αποτελέσματα που θέλουν.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.