«Παιχνίδια Πολέμου» στο ελληνικό διαδίκτυο – Πως αντέδρασε στην τουρκική ΝΟΤΑΜ

Των Νίκου Αρβανίτη/Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Η κίνηση του τουρκικού Ναυτικού να εκδώσει μια ΝAVTEX και μία ΝΟΤΑΜ, οι οποίες δέσμευαν σημαντικές περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο για 10 μήνες, αποτέλεσε μια ουσιαστική πρόκληση που έβαλε «φωτιά» στο ελληνικο διαδίκτυο σε επίπεδο αναφορών και συναισθημάτων.

Παρυσιάζουμε την εικόνα που επικρατησε στο διαδίκτυο αναλύοντας τα στοιχεία του palo pro για την περίοδο 1/3 – 3/3 2015, από τότε δηλαδή που εκδόθηκε η NOTAM μέχρι και την απόσυρσή της από την Τουρκία.

Οι αναφορές για την Τουρκία χτύπησαν «κόκκινο» στο διαδίκτυο καθώς συγκέντρωσαν συνολικά 5556 αναφορές και η ίδια εικόνα καταγράφηκε για τη ΝΟΤΑΜ που εμφάνισε 2024 αναφορές. Τα στοιχεία του palo pro έδειξαν ότι η Τουρκία είχε στα Sites 592 αναφορές, στα Opinions 20, στο Twitter 4087, στα Forums 6, στα Blogs 521, στο Facebook 326 και στο Youtube 4. Η ΝΟΤΑΜ συγκέντρωσε στα Sites 184 αναφορές, στα Opinions 1, στο Faceboοk 99, στο Youtube 4, στο Blogs 224, στο Forum1, στο Twitter 1.511.

H τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο συνδέθηκε αναπόφευκτα και με τις προ μηνών παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς έντονα αντέδρασε και η Λευκωσία. Το θέμα της ΑΟΖ κατέγραψε συνολικά 246 αναφορές. Αναλυτικότερα η ΑΟΖ εμφανίζει στα Sites 71 αναφορές, στο Facebook 12, στα Blogs 67 και στο Twitter 96.

Το επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας ανέδειξε σε επίπεδο προσώπων πρώτο σε αναφορές τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 822 αναφορές. Η δεύτερη θέση ανήκει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με 627 αναφορές και τελευταίος έρχεται ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με 104 αναφορές.

Τα στοιχεία του palo pro δείχνουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει στα Sites 400 αναφορές, στα Opinions 8, στο Twitter 156, στο Forums 1, στα Blogs 208, στο Facebook 49. Ο Πάνος Καμμένος καταγράφει στα Sites 100 αναφορές, στα Opinions 5, στο Twitter 373, στο Blogs 82, στο Facebook 65, στο Youtube 2. Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του εμφανίζει στα Sites 58 αναφορές, στο Twitter 11, στα Blogs 20, στο Facebook 15.

Αναφορικά με τα συναίσθηματα που καταγράφηκαν στο ελληνικό διαδίκτυο κυριάρχησαν τα αντι- τουρκικά όπως ήταν και το αναμενόμενο. Η Τουρκία είχε αυξημένο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων- 2296 έναντι 549 θετικών αναφορών. Όμως αρνητικά συναισθήματα σε επίπεδο προσώπων είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα με διαβήματα διαμαρτυρίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ισως οι χρήστες του διαδικτύου να εκτιμούν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατευθείαν από το Μαξίμου. Ο Νίκος Κοτζιάς συγκέντρωσε περισσότερο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων 423 έναντι 219 θετικών.

Διαβάστε τη συνέχεια  της αναλυσης στο  www.palo.gr

 

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.