Περισσότερους Καταδρομείς και πυροβόλα Μ110 των 203 χλστ στέλνει στο Al Bab ο Τουρκικός Στρατός

Περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό στέλνει η Άγκυρα στο μέτωπο της πόλης Al Bab παρά το γεγονός ότι οι Τουρκικές Δυνάμεις και οι αντάρτες ομάδων του FSA κατάφεραν να διασπάσουν την πρώτη γραμμή αμύνης της πόλης.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχουν σήμερα 3.000 άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων οι 750 προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι Τούρκοι αποστέλλουν στην περιοχή της υπο πολιορκία πόλης 500 ακόμα άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ 1.400 άνδρες του FSA θα συμμετάσχουν στην νέα φάση των επιχειρήσεων για την κατάληψη της πόλης.

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι θα επιλέξουν το βομβαρδισμό της πόλης, αφού στην περιοχή στέλνουν τουλάχιστον 8 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ110 των 203 χλστ, τα οποία μαζί με τα T-155 Firtina των 155 χλστ θα συνεργαστούν με τα αεροσκάφη που ήδη βομβαρδίζουν την περιοχή.

Οι αντάρτες του ISIS έχουν υπονομεύσει τα δρομολόγια που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα τουρκικά άρματα για να εισέρθουν στην πόλη έχουν κατασκευάσει εμπόδια για τα μηχανοκίνητα μέσα των Τούρκων θύλακες αντίστασης και φυσικά αποφασισμένους μαχητές που θα θυσίαζαν την ζωή τους όπως έπραξαν με την επίθεση το νοσοκομείο της πόλης με ένα VBIED από νεαρό μαχητή της οργάνωσης.

Μέχρι σήμερα ο Τουρκικός Στρατός έχει χάσει κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Al Bab, 10 Leopard-2A4, ένα M60T, δύο ACV-15 AIFV, ένα ACV-15 AAPC, και ένα όχημα τύπου Cobra, ενώ όπως φαίνεται οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους διαθέτουν ικανοποιητικό απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων τύπου 9K115-2 Metis-M  και ναρκών.

Ο Τουρκικός Στρατός απέκτησε πρόσφατα σημαντική εμπειρία στην κατάληψη πόλεων μετά από τις μάχες που διεξήγαγαν οι ειδικές δυνάμεις των τουρκικών Αρχών Ασφαλείας, της Στρατοχωροφυλακής και του Στρατού  στις πόλεις Cizre, Silvan, στην γειτονία Sur της πόλης Diyarbakır, στην Silopi και στην Nusaybin κατά των μαχητών του PKK.

Φυσικά στις πόλεις αυτές οι Κούρδοι δεν διέθεταν εξελιγμένα αντιαρματικά όπλα και βαρύ οπλισμό, όμως οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν με την εκτεταμένη χρήση UAV, νυκτερινών επιχειρήσεων με θερμικές κάμερες, διεισδύσεις μικρών μονάδων εντός των κατοικημένων περιοχών εκτεταμένη χρήση αρμάτων μάχης, προστατευόμενων γαιωπροθητήρων ενδέχεται να φανούν χρήσιμες.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού στην Βόρεια Συρία απο τις 24 Αυγούστου που ξεκίνησε η επιχείρηση έφτασαν τους 40 νεκρούς και περισσότερους από 62 τραυματίες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.