Πίεση Μόσχας σε Λουκασένκο : “Δεν υπάρχει καμία έκπτωση αερίου πριν προχωρήσει η Ένωση”

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε πως δεν έχει νόημα να προσφέρει στην Λευκορωσία έκπτωση για το φυσικό αέριο έως ότου προχωρήσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία βαθύτερων δεσμών μεταξύ των δύο κρατών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ασκήσει πίεση ουσιαστικά  στον ομόλογό του που μίλησε για εκφοβισμό από τη Μόσχα.

Στον αντίποδα, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Καζακστάν, παρότι όπως επισήμανε, η Ρωσία δεν θα εγκρίνει την διέλευση πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Λευκορωσία. «Είναι περίεργο που ο σύμμαχος μας (Ρωσία) δεν θα εγκρίνει την προμήθεια πετρελαίου από έναν άλλο σύμμαχο μας. Τι να κάνουμε , αυτή είναι η κατάσταση με τις προμήθειες πετρελαίου την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Όπως αναφέραμε σε χθεσινό άρθρο, με το τίτλο “Η Λευκορωσία αντιστέκεται στην προσάρτηση που επιδιώκει η Ρωσία” , η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει πετρέλαιο και παράγωγα στην Λευκορωσία από τις 1η Ιανουαρίου και ο λόγος είναι η πίεση που ασκεί η Μόσχα ώστε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι αυτό θα τεθεί η συζήτηση για την προσάρτηση της Λευκορωσίας από την Ρωσία κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στο σύνταγμα και θα ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλέξανδρο Λουκασένκο στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως η Ρωσία βοήθησε την Λευκορωσία τα τελευταία 25 χρόνια με δάνεια και επιδοτήσεις ενέργειας, αλλά μόλις η Μόσχα άρχισε να μειώνει την βοήθεια αυτή πριν από έναν χρόνο, ώθησε ουσιαστικά τον Λουκασένκο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εκδιώξει την χώρα του από την Ένωση.

Ρωσία και Λευκορωσία συζητούν για ένα «κράτος ένωσης» εδώ και 20 περίπου χρόνια, κάτι που δεν επιτεύχθηκε αφού οι διαφορές τους είναι σε βασικά σημεία , συμπεριλαμβανομένου ενός ενιαίου νομίσματος.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις «προοπτικές εμβάθυνσης της ένταξης στο πλαίσιο ενός συνδικαλιστικού κράτους» στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα στις 7 Δεκεμβρίου.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.