Ποιοι «καίνε» την Ελλάδα και «κομίζουν Γλαύκας εις Αθήνας»;

Τις τελευταίες ημέρες η χρεωκοπημένη Ελλάδα ξαναζεί μνήμες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος με τα επεισόδια στο Σύνταγμα και τις ανά την Ελλάδα πυρκαγιές, κι όλα αυτά σε ώρες κρίσιμες για την υπόσταση και την πορεία του Έθνους και της Χώρας.

Οι απλοί πολίτες παρακολουθούμε ανήσυχοι ενώ ερωτήματα εγείρονται –ακόμη μία φορά- για την ταυτότητα των «εμπρηστών» .

Κατ’αρχάς ερωτηματικά προκαλεί η σύνθεση των συλληφθέντων στα επεισόδια της 15/7/2015 καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, προσήγαγαν 39 άτομα. Από τις 39 προσαγωγές οι 26 μετατράπηκαν σε συλλήψεις εκ των οποίων 14 είναι αλλοδαποί,και πιο συγκεκριμένα ένας Αλβανός, ένας Ιταλός,τέσσερις Γερμανοί, τρεις Πολωνοί, δύο Γάλλοι, ένας Ουκρανός, ένας Ολλανδός και ένας Αυστραλός.

Δύο ημέρες μετά, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 17/7/2015 μέχρι τις 9 το βράδυ εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη την επικράτεια 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 99 αστικές πυρκαγιές ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν και σε 45 περιπτώσεις για παροχή βοήθειας.

«Τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε πυρκαγιές με διαφορετικές εστίες. Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος όπως του 2007, οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα στους ορεινούς όγκους προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Καμμένος προσερχόμενος στο Μαξίμου.

Οι υπόνοιες περί εμπρησμού σίγουρα δεν είναι αβάσιμες.Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί τρεις επιθέσεις σε παρατηρητήρια πάνω στο βουνό, τα οποία καλύπτουν την έκταση από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα ενώ την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι παρενοχλήσεις στους ασυρμάτους της Δασοπροστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής. Αγνωστοι καταλαμβάνουν τις συχνότητες με μουσική ή δίνουν «ψεύτικες» κλήσεις. Σύμφωνα με τους αρμοδίους αυτά τα περιστατικά μπορούν να ερμηνευθούν ως ως δοκιμαστική ενέργεια ώστε να χρονομετρηθεί η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και των φορέων.

Επίσης πάντοτε υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής ξένων πρακτόρων αλλά και «επαγγελματιών εμπρηστών»: Ειδικότερα, ο πολύ μεγάλος αριθμός καμένης έκτασης στην Ελλάδα, υποδηλώνει άκρως ιδιαίτερο ”επαγγελματισμό” των εμπρηστών, στην πλειονότητα των ανεξιχνίαστων μεγάλων και σοβαρών εμπρησμών δάσους με πρόθεση. Συγκεκριμένα οι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας, είναι ειδικά και άρτια εκπαιδευμένοι ή ικανοί, στο πλαίσιο του ανορθόδοξου πολέμου, στον οποίο μπορεί να ενταχθεί, ως μέσο δολιοφθοράς και ο εμπρησμός δάσους με πρόθεση, και που αποφασίζουν να διενεργήσουν δολιοφθορές σε εχθρική χώρα για αντιπερισπασμό και όχι μόνον, να δράσουν οι ίδιοι ή κατ΄ εντολή τους, ειδικά προς τούτο εκπαιδευμένα άτομα, όπως ειδικές δυνάμεις κ.α της χώρας τους, και να επιτύχουν με τον καλύτερα δυνατόν τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα, αφού διακρίνονται για τον άρτιο επαγγελματισμό τους στον τομέα της δράσης και ενασχόλησής τους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και για τις ”Εμπρηστικές Οργανώσεις”, οι οποίες την 10ετία (2000-2009), ευθύνονται, κατά μέσο όρο, ανά έτος, για (463) περίπου εμπρηστικές επιθέσεις, έναντι (169) της προηγούμενης 10ετίας (1990-1999,από άτομα ή ομάδες ατόμων, που δραστηριοποιούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, σε βάρος στόχων πολιτικού, κυβερνητικού, αστυνομικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Οι ομάδες των ατόμων αυτών, μέσα από τον επικίνδυνο πειραματισμό της επιχειρησιακής αναβάθμισής τους, είναι πολύ πιθανόν να περάσουν, την κατάλληλη στιγμή, σε βομβιστικές επιθέσεις, με την κατασκευή και χρήση εκρηκτικών μηχανισμών, – ”συγγενή εγκληματικό χώρο” – ο οποίος αποτελεί τον ”προθάλαμο”, για να περάσουν τον κατάλληλο, από άποψη κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικών συνθηκών, χρόνο και στην τρομοκρατία (ένοπλη βία).

Το 2008, σημειώθηκαν (506) εμπρηστικές επιθέσεις από άτομα ή ομάδες ατόμων, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ το έτος 2009, σημειώθηκαν (715) επιθέσεις, ποσοστό αύξησης (41,3%). Ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, εναντίον κυρίως στόχων πολιτικού, κυβερνητικού, αστυνομικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, από ” Εμπρηστικές Οργανώσεις”, που έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών, ανέρχεται σε 5.956 επιθέσεις, το διάστημα (1996-2009).

Η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει έναν κύκλο αποσταθεροποίησης , αντίστοιχο με αυτόν της Κυβέρνησης Καραμανλή κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εστάλησαν δύο διαταγές σε διάστημα μόλις 20 ημερών σχετίζεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου ακόμα και αν υπάρχουν κύκλοι που θέλουν αποσταθεροποίηση να μην μπορέσουν να πετύχουν το σκοπό τους. Σε ιστοσελίδες τους αναρχικού χώρου έχουν δημοσιευτεί το προηγούμενο διάστημα κείμενα-φωτιά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που ερμηνεύτηκαν από αρκετούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ως «προάγγελος» στοχευμένων χτυπημάτων κατά κυβερνητικών στόχων.

Οι ερμηνείες και οι υποθέσεις μπορεί να είναι αυθαίρετες αλλά δύνανται και να στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και ευρήματα. Στην παρούσα φάση χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας, ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και των αρμοδίων υπηρεσιών και προπάντων να αποκτήσει η σημερινή Κυβέρνηση την «κουλτούρα της διακυβέρνησης» μακριά από αναχρονιστικά ιδεολογήματα.

Ή όπως θα έλεγαν και οι θεωρητικοί αναλυτές του φαινομένου της πολιτικής βίας στην ελληνική κοινωνία «Πρέπει επειγόντως να αποδομήσουμε τη βάρβαρη εθνική αγωνιστική κουλτούρα που παρηγορεί για τη μιζέρια, καλλιεργεί τη βιαιότητα και υποκαθιστά τη δημοκρατική διαπραγμάτευση με το δίκιο του ισχυροτέρου αγωνιστή – κρατικοδίαιτου συνδικαλιστή, διεφθαρμένου πολιτικού ή μαυραγορίτη επιχειρηματία. Η ελληνική πολιτική ιδεολογία είναι εγκλωβισμένη ιδεολογικά στη βία, από την Ακρα Δεξιά στην Ακρα Αριστερά, όλα τα κόμματα αγωνίζονται επικαλούμενα παλαιότερους αγώνες. Ελεος, όχι άλλους αγώνες».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.