Ποινική δίωξη για κατασκοπία κατά της 49χρονης τουρκικής καταγωγής που φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρόδο

Ποινική δίωξη για κατασκοπία άσκησε ο Εισαγγελέας στην 49χρονη κάτοικο Γαλλίας Τούρκο υπήκοο S. O. του Α., που συνελήφθη στις 13.00 την περασμένη Παρασκευή 31 Ιουλίου από την Αστυνομία μετά τον εντοπισμό της από στελέχη του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου στην Κάλαθο την ώρα που φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου της μονάδας, αφού παραβίασε σχετική σήμανση περί απαγόρευσης εισόδου.

Η Τούρκος υπήκοος κατηγορείται για λήψη φωτογραφιών σε απαγορευμένη περιοχή τις οποίες επρόκειτο να τις διαβιβάσει σε τρίτο άτομο με τρόπο που θα μπορούσε να εκθέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους και την ασφάλεια του.

Όπως αναφέρει η ροδιακή εφημερίδα «Η Δημοκρατική» η 49χρονη, που διαμένει με τον σύντροφό της και τα δύο παιδιά της σε παρακείμενο ξενοδοχείο, εισήλθε πεζή από τη νότια πλευρά του στρατοπέδου, ανεβαίνοντας από απόκρημνη βραχώδη παραλιακή περιοχή, που συνορεύει με το ξενοδοχείο Lindos Step και κατευθύνθηκε σε κορυφή λόφου, εντός του στρατοπέδου.

Από το σημείο αυτό η Τούρκος υπήκοος τράβηξε με ένα κινητό τηλέφωνο τύπου Iphone 5s, 33 φωτογραφίες.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρχών η πρώτη φωτογραφία είχε τραβηχτεί την 10.03 ώρα της ίδιας ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου πολλή ώρα αφού όπως αναφέρθηκε συνελήφθη στις 13.00 της ιδίας ημέρας.

Στο κινητό τηλέφωνο της Τούρκου υπηκόου βρέθηκαν φωτογραφίες από την αποβάθρα του λιμανιού του στρατοπέδου και των σκαφών σε αυτό ενώ συνολικά 16 φωτογραφίες είχαν διαγραφεί η πρόσβαση στις οποίες είναι κλειδωμένη και για τον λόγο όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατική αυτό έχει ζητηθεί η έρευνα στο περιεχόμενο του κινητού από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στην απολογία της η συλληφθείσα ανέφερε ότι στη διαδρομή της προς το στρατόπεδο δεν είδε απαγορευτικές πινακίδες ή στρατιώτες ή περίφραξη και δεν γνώριζε, ούτε μπορούσε να γνωρίζει, ότι η πρόσβαση στην περιοχή δεν επιτρεπόταν.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν αλλοδαπούς οι οποίοι φωτογραφίζουν εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και υποδομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη.

Συνήθως πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι έχουν στρατολογηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες όπως και οι ίδιοι ομολογούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες του έναντι χρηματικού ανταλλάγματος

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.