Πειρατική επίθεση Τζιχαντιστών σε αιγυπτιακό πολεμικό πλοίο θέτει νέα δεδομένα στην Μεσόγειο

Την αποκάλυψη ότι η πρόσφατη επίθεση που πραγματοποίησαν ισλαμιστές αντάρτες σε αιγυπτιακή φρεγάτα ήταν ουσιαστικά η πρώτη πειρατική απόπειρα κατάληψης πολεμικού πλοίου στην Μεσόγειο εδώ και πολλές δεκαετίες έκανε το ΡΙΚ στο χτεσινό του βραδινό δελτίο ειδήσεων.

Πιο αναλυτικά πριν από αρκετές ημέρες είχε δημοσιευτεί η πληροφορία ότι στις 12 Νοεμβρίου αιγυπτιακό περιπολικό σκάφος είχε δεχτεί επίθεση 45 μίλια ανοικτά της πόλης Damietta στην νότια Μεσόγειο από τέσσερα σκάφη στα οποία επέβαιναν ισλαμιστές αντάρτες. Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής πυρών οκτώ Αιγύπτιοι ναύτες σκοτώθηκαν ενώ συνελήφθησαν 32 αντάρτες.

Όπως όμως αναφέρει το ΡΙΚ, το αιγυπτιακό πλοίο τελικά κατελήφθη από τους ισλαμιστές αντάρτες με τέχνασμα. Ένα από τα τέσσερα ψαροκάικα στα οποία επέβαιναν οι αντάρτες της οργάνωσης Ανσάρ Μπαύτ Αλ Μαγκντίς παρακλάδι της ISIS εξέπεμψε σήμα εκτάκτου ανάγκης SOS στο οποίο ανταποκρίθηκε η αιγυπτιακή φρεγάτα.

Η αιγυπτιακή φρεγάτα έσπευσε να βοηθήσει το σκάφος που υποτίθεται κινδύνευε, όταν ξαφνικά το πολεμικό πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπο με την ασύμμετρη απειλή πολλών μικρών σκαφών γεμάτων με οπλισμένους τζιχαντιστές. Ακολούθησε ρεσάλτο των ισλαμιστών στο πλοίο το οποίο και κατέλαβαν χάρις στο αιφνιδιασμό που υπέστη το πλήρωμα του πλοίου το οποίο δεν πρόλαβε να παραλάβει από το οπλοστάσιο τον φορητό του οπλισμό.

Από την άλλη πλευρά το πλήρωμα του πλοίου δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κύρια πυροβόλα της φρεγάτας αφού πρώτο είχε ανταποκριθεί σε κάλεσμα για βοήθεια από ψαροκάικο και δεύτερον για την ενεργοποίηση τους απαιτείται χρόνος ενώ τα ψαροκάικα είχαν πλησιάσει τόσο που δεν μπορούσαν πλέον να τα πλήξουν.

Ο πρώτος στόχος των ισλαμιστών ήταν να επιτεθούν σε ένα μεταγωγικό του αιγυπτιακού Ναυτικού που βρισκόταν στο βόρειο Sinai και μετέφερε 200 Αιγύπτιους στρατιώτες. Εν συνεχεία οι ισλαμιστές σχεδίαζαν να επιτεθούν σε ισραηλινό πλοίο με στόχο να απαγάγουν το πλήρωμά του και να ανταλλάξουν τους ομήρους με παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στόχος των ισλαμιστών ήταν να επιτεθούν σε μια πλατφόρμα άντλησης Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ! Η πορεία του υπο κατάληψη πλοίου και η διακοπή της επικοινωνίας με το πλοίο κινητοποίησε την ηγεσία του Ναυτικού της Αιγύπτου το οποίο έστειλε στην περιοχή που έπλεε η φρεγάτα πολεμικά πλοία για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί και για να δράσουν όταν δίνονταν οι διαταγές.

Όταν επιβεβαιώθηκε η κατάληψη του πλοίου από τους ισλαμιστές το αιγυπτιακό Ναυτικό εξαπέλυσε επίθεση κατά των σκαφών των ισλαμιστών και της υπο κατάληψη φρεγάτας σε συνεργασία με ελικόπτερα της αιγυπτιακής Αεροπορίας. Ακολούθησαν κανονιοβολισμοί και ανταλλαγή πυρών μεταξύ των πλοίων του αιγυπτιακού Ναυτικού και της υπό κατάληψη φρεγάτας, εξουδετερώνοντας αρκετούς τζιχαντιστές, ενώ συνέλαβαν ακόμα 32 άτομα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην επιχείρηση συμμετείχαν και άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Τελικά η φρεγάτα περιήλθε στα χέρια του αιγυπτιακού Ναυτικού μετά από σφοδρή μάχη και οι ισλαμιστές αντάρτες εξουδετερώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Το παραπάνω περιστατικό σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην Μεσόγειο, μια περιοχή που ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και στην οποία δεν υπήρχε η παραμικρή μέχρι πρόσφατα περίπτωση εκδήλωση πειρατικής ενέργειας λόγω της τεράστιας στρατιωτικής ισχύος του ΝΑΤΟ αλλά και των ναυτικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής.

Όπως όμως φαίνεται η χρήση ανορθόδοξων τακτικών απέναντι σε πάνοπλα πολεμικά πλοία μπορεί να έχει το επιθυμητό για τους τρομοκράτες αποτέλεσμα αρκεί οι αντάρτες να είναι αποφασισμένοι για όλα ακόμη και να θυσιαστούν, αξιοποιώντας “πονηρές” τακτικές εξαπάτησης του αντιπάλου.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ναυτικές δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί κατάλληλα για ασύμμετρες απειλές μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 φαίνεται ότι στην περίπτωση του αιγυπτιακού πλοίου η εξαπάτηση του πληρώματος ήταν πλήρης προφανώς λόγω της απόστασης απο τις ακτές της Αιγύπτου της περιοχής που το συμβάν έλαβε χώρα και λόγω του είδους των σκαφών που οι αντάρτες χρησιμοποίησαν.

Φυσικά η μοίρα του κατειλημμένου πλοίου ήταν προδιαγεγραμμένη αφού τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ δεν αφήνουν περιθώρια δράσης σε αντάρτες αφού ξέρουν ότι αν υποχωρήσουν μία φορά αυτό θα ενθαρρύνει νέες ακόμη πιο τολμηρές ενέργειες.

Όμως υπό άλλες συνθήκες το παραπάνω περιστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατη κρίση στην κυβέρνηση μιας ΝΑΤΟικής χώρας, αφού η κατάληψη ενός πολεμικού πλοίου που ανήκει σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιζόταν με διαφορετικό τρόπο όχι τόσο δραστικό όσο αυτό που εφάρμοσαν οι Αιγύπτιοι.

Από την άλλη πλευρά οι καταληψίες αντάρτες απέδειξαν ότι διαθέτουν την γνώση να χειρίζονται οπλικά συστήματα πολεμικών πλοίων ή διαφορετικά μπορούν να “πείσουν” μέλη του πληρώματος της φρεγάτας να χρησιμοποιήσουν τα όπλα του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό με την κατάληψη της αιγυπτιακής φρεγάτας δεν είναι και το μόνο.

Πριν από τρείς μήνες, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2014, τζιχαντιστές της AQIS παρακλάδι της Al Qaida αποπειράθηκε να καταλάβει την πακιστανική φρεγάτα Zulfiqar τύπου F22P με στόχο να την χρησιμοποιήσει σε επίθεση κατά του αμερικανικού πλοίου ανεφοδιασμού στόλου USS Supply, ενώ το σχέδιο περιελάμβανε και την κατάληψη της φρεγάτας PNS Aslat με στόχο την πραγματοποίηση επίθεσης σε πλοία του ινδικού Ναυτικού. Όπως αποδείχτηκε αργότερα μετά την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών ορισμένα πρώην στελέχη του Ναυτικού του Πακιστάν είχαν ενταχτεί στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης και αξιοποιήθηκαν για την προσωρινή της κατάληψη.

Συμπερασματικά η ευρηματικότητα και η αποφασιστικότητα των ισλαμιστών ανταρτών φαίνεται να αιφνιδιάζει ακόμα και οργανωμένες ναυτικές δυνάμεις με σημαντική εμπειρία και παράδοση. Η εξέλιξη αυτή θέτει νέους κανόνες στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, ενώ μετά από πολλές δεκαετίες το ενδεχόμενο πειρατικών επιθέσεων ακόμη και σε πολεμικά πλοία αποτελεί την νέα πραγματικότητα στην Μεσόγειο την οποία οι ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή θα πρέπει να λάβουν υπόψη στα επιχειρησιακά τους σχέδια.

  • Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 12-14 Νοεμβρίου και μόλις πριν λίγες ώρες έγινε ευρέως γνωστό!
  • Απίστευτη είδηση θάφτηκε κυριολεκτικά από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, με τζιχαντιστές να καταλαμβάνουν φρεγάτα!
  • Παγίδευσαν το αιγυπτιακό σκάφος εκπέμποντας σήμα SOS και έκαναν κουρσάρικο ρεσάλτο!
  • Άλλη εκδοχή αναφέρει απαγωγή του Αιγύπτιου κυβερνήτη και “αντικατάστασή” του από το Ισλαμικό Κράτος
  • Ένας από τους στόχους ήταν να χτυπήσουν ισραηλινή πλατφόρμα άντλησης Φυσικού Αερίου
  • Ισραηλινοί πεζοναύτες και η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία ενεπλάκησαν σε πολύωρη αιματηρή μάχη

Όταν η είδηση αναπαράχθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ και μάλιστα με την σημείωση ότι το περιστάτικο έχει συμβεί μεταξύ 12-14 Νοεμβρίου, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, καθώς μια τόσο σοβαρή είδηση θάφτηκε.Το περιστατικό έλαβε χώρα στην καρδιά της Μεσογείου, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ και 70 χλμ από τις αιγυπτιακές ακτές. Το αιγυπτιακό πλοίο που κατέλαβαν είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Damietta, στη βόρεια Αίγυπτο.

Η είδηση είναι εξαιρετικά σοβαρή, όσο και ανησυχητική, καθώς η κατάληψη ενός τόσο μεγάλου πλοίου όσο μια πυραυλοφόρος φρεγάτα τόσο κοντά στα κυπριακά ύδατα και η πολύνεκρη αιματηρή μάχη που ακολούθησε καταδεικνύει μια εντελώς καινούρια μέθοδο εκτέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών από ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα η συγκεκριμένη Αιγυπτιακή οργάνωση τζιχαντιστών η Ανσάρ Μπαύτ Αλ Μαγκντίς, η οποία δρα στην περιοχή του Σινάπου δρα στη Χερσόνησο του Σινά, έχει ήδη από το Νοέμβριο αυτοανακηρυχθεί ως παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Πειρατική κατάληψη της φρεγάτας

Θυμίζοντας άλλες εποχές, οι τζιχαντιστές που μέχρι σήμερα τους είχαμε συνηθίσει να δρουν με ιδιαίτερη επιτυχία σε ξηρά, επέκτειναν την δράση τους, με τρόπο πειρατικό και στην θάλασσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση που διεξήγαγαν, παγίδευσαν την πυραυλοφόρο αιγυπτιακή φρεγάτα εκπέμποντας από ένα από τα πλοιάρια που είχαν συγκεντρώσει σε μια περιοχή σήμα εκτάκτου ανάγκης SOS. Η αιγυπτιακή φρεγάτα έσπευσε να βοηθήσει το σκάφος που κινδύνευε, υποτίθεται, όταν ξαφνικά το μεγάλο πολεμικό βρέθηκε αντιμέτωπο με την ασύμμετρη απειλή πολλών μικρών σκαφών γεμάτων με τζιχαντιστές οπλισμένους με ελαφρύ και βαρύτερο φορητό οπλισμό.

Ωστόσο, μεταδίδεται και άλλο σενάριο, εξίσου πειστικό, καθώς σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να αντικαταστήσει τον καπετάνιο, σκηνοθετώντας ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο υποτίθεται ότι ενεπλάκη. Εν συνεχεία το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη φρεγάτα, αμέσως μόλις απέπλευσε από το λιμάνι. Αιγυπτιακά πλοία που βρίσκονταν κοντά στην υπό κατάληψη φρεγάτα άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει, όταν ο καπετάνιος δεν απάντησε σε αναγνώριση που του έγινε.

Τότε η Αίγυπτος έστειλε αμέσως πολεμικά πλοία να παρακολουθούν τις κινήσεις της φρεγάτας.Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Jerusalem Post και ο αραβικός Τύπος, σημειώθηκε και ανταλλαγή κανονιοβολισμών πριν τελικά ο αιγυπτιακός στόλος καταφέρει να εξουδετερώσει την απειλή.Ωστόσο οκτώ από τα μέλη του πληρώματος της αιγυπτιακής φρεγάτας αγνοούνται έκτοτε.Όλες οι εκδοχές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν πλοιάρια που ελέγχονταν από ένοπλους τζιχαντιστές και θα ανέβαιναν στην υπό κατάληψη πλέον φρεγάτα.

Ο αιφνιδιασμός ήταν άμεσος και καταλυτικός για την γρήγορη κατάληψη, καθώς τα κανόνια της φρεγάτας δεν μπορούν να πλήξουν στόχους τόσο χαμηλά και τόσο κοντά στο σκάφος, ενώ μέχρι οι Αιγύπτιοι να κινητοποιηθούν και να πάρουν τον φορτητό τους οπλισμό σχεδόν όλα είχαν τελειώσει.

Με την αιγυπτιακή φρεγάτα να τελεί εν ομηρεία και με ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών και τραυματιών στο κατάστρωμα άρχισε να πλέει προς τον στόχο που είχαν πλέον ορίσει οι Τζιχαντιστές – πειρατές, που δεν ήταν άλλος από μια πλατφόρμα άντλησης Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ! Το αν θα κατεύθυναν την ίδια την φρεγάτα καταπάνω στην πλατφόρμα ή θα εξαπέλυαν τους πυραύλους της προς αυτήν είναι κάτι άγνωστο, καθώς ευτυχώς οι στρατιωτικές δυνάμεις Αιγύπτου – Ισραήλ πραγματοποίησαν κοινή αεροναυτική επιχείρηση εξουδετέρωσης της φρεγάτας.

Η μάχη ήταν σφοδρότατη, πιθανόν επειδή κάποιοι από τους τζιχαντιστές ενδεχομένως να γνώριζαν την χρήση κάποιων από τα βαρέα όπλα που διέθετε η φρεγάτα, όπως π.χ. τα αντιαεροπορικά μέσα. Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη από κοινού με ταχύπλοα σκάφη και πεζοναύτες του ισραηλινού ναυτικού σφυροκοπούσαν για ώρα την καταληφθείσα από τους τζιχαντιστές φρεγάτα, οι οποίοι προέβαλλαν μάλιστα σθεναρή αντίσταση!

Στην πολύνεκρη μάχη υπήρξε μεγάλος αριθμός τραυματιών και τουλάχιστον 8 νεκροί, καθώς και 35 τζιχαντιστές που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και οι ισραηλινές δυνάμεις τους μετέφεραν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ, όπου και διεξάγονται ανακρίσεις από την Μοσάντ (Ισραηλινή μυστική υπηρεσία) και την Α’ Man (Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού).

Ο Αμπου αλ Ινσαάρι (Abu Al-Insaari), δημοσιογράφος με εσωτερική πληροφόρηση από το Ισλαμικό Κράτος, ισχυρίζεται ότι οι πειρατές τζιχαντιστές είχαν δύο στόχους. «Ο πρώτος τους στόχος ήταν να επιτεθούν στο μεταγωγικό του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στο βόρειο Sinai και μετέφερε 200 Αιγύπτιους στρατιώτες και εν συνεχεία να επιτεθούν σε ισραηλινό πλοίο με στόχο να απαγάγουν το πλήρωμά του και να ανταλλάξουν τους ομήρους με παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατία», ωστόσο πιο πειστική φαντάζει η εκδοχή για χτύπημα σε ισραηλινή πλατφόρμα.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι σε αυτήν την επίθεση εμπλέκεται και κάποια παλαιστινιακή οργάνωση η οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους ισλαμιστές.Τα ερωτηματικά είναι περισσότερα από τις απαντήσεις, καθώς προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η πληροφόρηση και η ταχύτητα κατάληψης της φρεγάτας από τους Τζιχαντιστές, σε σημείο που να υπάρχουν σοβαρές υποψίες για εκ των έσω συνεργασία μελών του πληρώματος με τους ακραίους Ισλαμιστές.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.