Πολυεθνικός ενεργειακός συνασπισμός – Οι δεσμεύσεις “σωσίβιο” των 23 χωρών

Σαουδική Αραβία και Ρωσία, τερμάτισαν τον πόλεμο τιμών πετρελαίου αργά το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώνοντας έτσι τη συμφωνία για επίτευξη μεγαλύτερων περικοπών στην ιστορία της πετρελαϊκής παραγωγής, μετά από πιέσεις που άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, προκειμένου να ανασυνταχθεί ο τομέας της ενέργειας που έχει πληγεί από την πανδημία του covid-19.

Την ίδια πάντως ώρα, παγκόσμιοι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι περικοπές δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κενό στη ζήτηση λόγω διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και ταξιδιών. Όπως υπογραμμίζουν, η εν λόγω συμφωνία, βοήθησε στην επίλυση ενός πολέμου τιμών που πήρε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι, υποσκάπτοντας τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μετά από τέσσερις ημέρες μαραθώνιων συζητήσεων, οι μεγάλοι πετρελαϊκοί παραγωγοί συμφώνησαν τελικά να μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την αγορά ενέργειας εν μέσω πανδημίας. Όπως αναφέρει το Reuters πρόκειται για μια ιστορική περικοπή, την μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί, σύμφωνα με το CNBC, οριστικοποίησαν τη συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά από πολλές ημέρες συζητήσεων. Η έκτακτη συνδιάσκεψη της Κυριακής, ήταν δεύτερη μέσα σε τέσσερις μέρες και πραγματοποιήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να χτυπά τη ζήτηση.

Ο OPEC +, πρότεινε αρχικά την περικοπή της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου την Πέμπτη, με το Μεξικό να διαφωνεί και να αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν την Παρασκευή, όταν οι υπουργοί ενέργειας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν πως απαιτείται σταθεροποίηση στην αγορά. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία το Μεξικό θα περικόψει από την παραγωγή του 100.000 βαρέλια ημερησίως αντί των 400.000 βαρελιών που αρχικά είχε ζητηθεί να κόψει. Η περικοπή των 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τα τέλη Ιουνίου.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Τραμπ – Σελμάν

Τηλεφωνική συνδιάσκεψη είχε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και τον βασιλιά Σελμάν Αμπού Αμπντουλαζίζ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

“Οι ηγέτες υποστήριξαν τη συμφωνία που επετεύχθη από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και ορισμένους παραγωγούς αργού πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ για να περιορίσουν σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου τους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της”, αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του παλατιού. Σημειώνεται πως Πούτιν και Τράμπ, είχαν και μια ξεχωριστή συνομιλία, κατά την οποία οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την αγορά πετρελαίου ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της παραγωγής του μαύρου χρυσού. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίστηκε πως τα θέματα που συζητήθηκαν στο σύνολό τους, σχετίζονται με τη διασφάλιση της στρατηγικής ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, τονίζοντας ότι θα σωθούν θέσεις εργασίας στην αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία.

«Αυτό θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.