Πολωνία και Ουγγαρία θα «εκτιμούν» την κατάσταση του κράτους δικαίου στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα ιδρύσει, από κοινού με την Πολωνία, ινστιτούτο που θα εκτιμά την κατάσταση του κράτους δικαίου στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Το ινστιτούτο ιδρύεται «ώστε να μη μας περνούν για ηλίθιους», δήλωσε ο Πέτερ Σζιτζάρτο, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών εις βάρος των δύο χωρών με μοχλό την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

Η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέστειλε την Κυριακή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρόταση, σύμφωνα με την οποία η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου αποτελεί προϋπόθεση εκταμίευσης πόρων από τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. και από το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης από τον κορωνοϊό. Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που είδε τη 13σέλιδη πρόταση, υποστηρίζει ότι αυτή δεν ικανοποιεί τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παραθέτει δήλωση του Πράσινου ευρωβουλευτή Ντάνιελ Φρόιντ, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη «λύγισε μπροστά στις απαιτήσεις της Βουδαπέστης». 

Αντιθέτως, ευρωπαϊκή πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι το βήμα που ετοιμάζει η Ε.Ε. είναι πρωτόγνωρο. «Το προσχέδιο δίνει νομική μορφή στον δύσκολο και εύθραυστο συμβιβασμό που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. θα υπάρξει μηχανισμός που συνδέει τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με το κράτος δικαίου», σημείωσε η πηγή. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα εμπρός».

«Βαρεθήκαμε»

Η Ουγγαρία δεν βλέπει το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο. «Βαρεθήκαμε να μας χρησιμοποιούν ως σάκους του μποξ», δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου. «Στόχος του ινστιτούτου είναι η συγκριτική εξέταση των νόμων ώστε να μη μας περνούν για ηλίθιους», είπε, υποστηρίζοντας ότι η δουλειά του ινστιτούτου θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πολωνός ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι διαφορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στις δύο χώρες είναι πολιτικής και όχι νομικής φύσης. 

H συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί προϋπολογισμού και πακέτων στήριξης, τον Ιούλιο, άφησε πολλά περιθώρια ερμηνείας. Αμέσως μετά την πολυήμερη διαπραγμάτευση, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είχαν ανακοινώσει ότι οι χώρες τους βγήκαν κερδισμένες, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση τις θίγει οφείλει να περάσει πρώτα από τους αρχηγούς κρατών, οπότε οι ίδιοι μπορούν να την μπλοκάρουν.

ViaDiplomacy Newsroom