Πομπέο: Η οικονομική επιρροή της Κίνας είναι μεγαλύτερη πρόκληση από ότι ήταν η Σοβιετική Ένωση

Η παγκόσμια οικονομική δύναμη της Κίνας καθιστά την κομμουνιστική χώρα με κάποιον τρόπο έναν πιο δύσκολο αντίπαλο από ό, τι η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Τσεχία την Τετάρτη.

Ο Πομπέο κάλεσε χώρες σε όλη την Ευρώπη να αντιδράσουν εναντίον του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), το οποίο σημείωσε ότι αξιοποιεί την οικονομική του δύναμη για να ασκήσει την επιρροή του σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι ο Ψυχρός Πόλεμος», δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία του στην Τσεχική Γερουσία. «Η πρόκληση να αντισταθείς στην απειλή του Κ.Κ.Κ. είναι με κάποιους τρόπους πολύ πιο δύσκολη»

Και συνέχισε «Το Κ.Κ.Κ. έχει ήδη εισχωρήσει στις οικονομίες μας, στην πολιτική μας, στις κοινωνίες μας με τρόπους που δεν ήταν ποτέ η Σοβιετική Ένωση».

Οι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί για μια σειρά θεμάτων, όπως ο χειρισμός του κοροναϊού από το Πεκίνο, για την Huawei, τις εδαφικές αξιώσεις της Κίνας στην Σινική Θάλασσα και η καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

Η επίσκεψη του Πομπέο στην Τσεχική ήταν η ευκαιρία για να αναφερθεί τόσο στη ρωσική όσο και στην κινεζική επιρροή και επαίνεσε αξιωματούχους της χώρας που ανέλαβαν δράση κατά του Πεκίνο τον τελευταίο χρόνο.

Ανέφερε τις προσπάθειες της Τσεχικής Δημοκρατίας να θέσει πρότυπα ασφαλείας για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G μετά από προειδοποίηση ενός κυβερνητικού παρατηρητή σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού που κατασκευάζεται από την Huawei

Ο Πομπέο και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης υπέγραψαν δήλωση σχετικά με την ασφάλεια 5G τον Μάιο, αλλά η χώρα δεν έχει αποφασίσει τελείως την απαγόρευση της τεχνολογίας Huawei. Ο Πρόεδρος του Μίλος Ζέμαν προωθεί στενότερους δεσμούς με την Κίνα.

Να σημειωθεί ότι ο Τσέχος Πρόεδρος έχει προγραμματισμένο ταξίδι στην Ταϊβάν, κάτι που έχει εξοργίσει την Κίνα η οποία βλέπει την Ταϊπέι να αποκτά διπλωματικές σχέσεις με ευρωπαϊκή χώρα

(πηγή: Reuters)

ViaDiplomacy Newsroom