Πώς η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία της Τουρκίας

Το διπλωματικό επεισόδιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη ρήξη των ισχυρών οικονομικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev, έδωσε, ήδη, εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία.

Το CNBC εξετάζει τι ακριβώς σημαίνει ένα πλήγμα στις οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία:

Ενέργεια

Μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει μια σειρά από σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, αλλά και συμφωνίες στον τομέα των υποδομών, οι οποίες θα μπορούσαν να πληγούν, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου, αλλά του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά στον τομέα της Ενέργειας, η Τουρκία αποτελεί κορυφαίο “πελάτη” της Ρωσίας, καθώς εισάγει από τη Ρωσία το 55% του φυσικού της αερίου και το 30% του πετρελαίου της. Επομένως, ενδεχόμενο πλήγμα αυτών των συμφωνιών θα ήταν κρίσιμης σημασίας.

Τουρισμός

Μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού (Rostourism) δεν έχασε χρόνο, καθώς συνέστησε αμέσως την ακύρωση των πωλήσεων τεσσάρων πακέτων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Rostourism, στο εννεάμηνο του 2013, 3,6 εκατομμύρια Ρώσων επισκέφθηκαν την Τουρκία, τοποθετώντας τη χώρα στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Μάλιστα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να μην επισκεφθούν καθόλου την Τουρκία, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την οικονομία της Τουρκίας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Σημειωτέον πως σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ο τουρισμός συντήρησε 2,1 εκατ. θέσεις εργασίας στην Τουρκία το 2014.

Εμπόριο

Παραδοσιακά, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας ήταν ισχυρές. Ωστόσο, θα ήταν από τους πρώτους τομείς που θα επηρεαζόταν από αντίποινα από πλευράς της Ρωσίας.

Σήμερα, η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Το 2014, η αξία των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία ανήλθε σε 5,9 δισ. δολ, ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία διαμορφώθηκε στα 25,2 δισ. δολ..

capital.gr

ViaDiplomacy Newsroom