Πράσινο φως από την Βρετανική κυβέρνηση για την ναυπήγηση των τριών πρώτων φρεγατών Type 26

Πράσινο φως για την ναυπήγηση των τριών πρώτων φρεγατών Type 26  έδωσε η Βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου του Βασιλικού Ναυτικού.

Το κόστος ναυπήγησης και υποστήριξης των τριών πλοίων ανέρχεται στα 3,7 δις Λίρες (4,9 δις δολάρια), ενώ στο μέλλον πρόκειται να ναυπηγηθούν ακόμη πέντε πλοία.

Οι νέες φρεγάτες θα αντικαταστήσουν τα πλοία Type 23 και αποστολή τους θα είναι η συνοδεία και προστασία των δύο αεροπλανοφόρων της κλάσης Queen Elizabeth καθώς και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κατά την έξοδο τους στην ανοικτή θάλασσα από την βάση του στην Σκωτία.

Τα τρία νέα πλοία θα παραδοθούν στο Βασιλικό Ναυτικό στα μέσα την επόμενης δεκαετίας με δύο χρόνια καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό. Εκτός από τις οκτώ φρεγάτες Type 26  το Βασιλικό Ναυτικό θα παραλάβει την επόμενη δεκαετία και πέντε φρεγάτες Type 31 οι οποίες είναι χαμηλότερου κόστους από τις Type 26 και διαθέτουν λιγότερες δυνατότητες.

Τα πλοία αυτά αποτελούν την συμβιβαστική λύση του Βασιλικού Ναυτικού για την αντικατάσταση των Type 23 αφού το αρχικό σχέδιο για την ναυπήγηση 13 Type 26 προσέκρουσε στο υψηλό κόστος ναυπήγησης των πλοίων αυτών.

Η έναρξη της ναυπήγησης της νέας φρεγάτες θα συμβάλλει στην εμπορική προώθηση του πλοίου στον Καναδά και την Αυστραλία οι Ναυτικές δυνάμεις των οποίων αναζητούν αντικαταστάτη για τις παλαιές φρεγάτες που διαθέτουν.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.