Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα: Η Ρωσία δεν χρηματοδοτεί «Ρώσους μισθοφόρους» στην Λιβύη

Με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικού δικτύου, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα επισημαίνει ότι η Ρωσική κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί αλλά και ούτε υποστηρίζει «Ρώσους μισθοφόρους» στην Λιβύη.

Επίσης επισημαίνει ότι για την μακρόχρονη λιβυκή κρίση ευθύνονται κυρίως οι ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με tweet αναφέρθηκε σε Ρώσους μισθοφόρους πιλότους. Όπως ανέφερε και το «V» σε άρθρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα MIG -29 και τα SU-24 που βρίσκονται δεν φέρουν διακριτικά

Όσο για τους μισθοφόρους Wagner που βρίσκονται στην Λιβύη, την υποχρέωση χρηματοδότησης την έχει ο ίδιος ο Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει αποπληρώσει όλη την υποχρέωση του στην εν λόγω εταιρεία, αλλά τα μισά από τα 173 εκ δολάρια.

Ο προβληματισμός όμως είναι όχι για τους μισθοφόρους πιλότους η αυτούς της Wagner, αλλά ποιος μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης 8 αεροσκαφών τα οποία φέρουν οπλισμό που μόνο ένα κράτος, όπως η Ρωσία, μπορεί και διαθέτει

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρεσβείας

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, θα θέλουμε να επισημάνουμε το εξής. Το Ρωσικό κράτος ποτέ δεν έστελνε, δεν χρηματοδοτούσε ούτε υποστήριζε με κάποιο άλλο τρόπο δήθεν «Ρώσους μισθοφόρους» στη #Libya.
Οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου είναι ψευδείς και έχουν στόχο να αποκρύψουν τις ευθύνες άλλων δυνάμεων, πρωτίστως των ΗΠΑ, για τη μακρόχρονη λιβυκή κρίση.

ViaDiplomacy Newsroom