Τζέφρι Πάιατ: Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι στην Λιβύη

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε retweet που έκανε την Τρίτη το απόγευμα, αναφέρθηκε σε αυτό που όλοι γνωρίζουν εδώ και λίγες ημέρες, την στάθμευση πολεμικών αεροσκαφών στην Λιβύη.

Ο Χαλιφά Χαφτάρ πριν λίγες ημέρες είχε αναφέρει ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης θα εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική επιδρομή. Μέχρι σήμερα τα αεροσκάφη του Χαφτάρ μπορούσαν να επιχειρήσουν μόνο σε ρόλο υποστήριξης αφού οι 8 φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που βρίσκονται ανοιχτά της Τρίπολης έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε πτήση πάνω από την πόλη.

Όμως τα MIG-29 που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Λιβύη δίνουν μια άλλη διάσταση στην σύρραξη. Πριν λίγες ημέρες η Τουρκία διαμήνυσε πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση δεχτούν Τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, κάνουν λόγο ότι ανάμεσα στα 6 MIG-29 τα οποία δεν φέρουν διακριτικά, βρίσκονται και δύο Mikoyan MiG-29K τα οποία διαθέτουν μεγάλο αριθμό πυραύλων αέρος – αέρος R-77 και άγνωστο αριθμό αντιπλοικών πυραύλων.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή η ομάδα των Ρώσων μισθοφόρων Wagner αποχώρησε από την Λιβύη. Η ομάδα αυτή αριθμούσε 800 – 1200 η οποία λειτουργούσε υποστηρικτικά προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Περισσότεροι από 200 ήταν ελεύθεροι σκοπευτές ενώ μεγάλος αριθμός καθοδηγούσε τον ηλεκτρονικό πόλεμο του Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ από τα 173 εκ δολάρια αποπλήρωσε μόλις τα μισά στους Ρώσους μισθοφόρους. Ο Χαλιφά Χαφτάρ φαίνεται πως παίζει το τελευταίο του χαρτί πληρώνοντας τώρα για μια αεροπορική επίθεση που θα τον φέρει σε καλύτερη θέση στην πολιτική λύση που δρομολογείται

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.