Πρόεδρος Σερβίας: Ο Πούτιν ζήτησε συγνώμη για την Ζαχάροβα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο ομόλογος του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τού ζήτησαν συγγνώμη για την ανάρτηση στο διαδίκτυο της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, όπου παρουσιάζεται με χλευαστικό τρόπο η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ -πριν από μία εβδομάδα- στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πούτιν μου ζήτησε συγνώμη και με διαβεβαίωσε ότι πίσω απ’ αυτή την ανάρτηση δεν βρίσκεται το ρωσικό κράτος ούτε ο ίδιος προσωπικά», ανέφερε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Συμπλήρωσε πως για τον ίδιο το θέμα θεωρείται λήξαν και επισήμανε ότι «το ατυχές αυτό γεγονός δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον και την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με το Κόσοβο, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μία αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Σερβία με αξιοπρέπεια. «Για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια οι ΗΠΑ θεωρούν την Σερβία σημαντικό εταίρο και επιδεικνύουν σεβασμό. […] Η Αμερική ανοίγει την πόρτα της στη Σερβία και θα συμμετάσχει στην υλοποίηση μεγάλων έργων», υπογράμμισε ο Βούτσιτς. Τόνισε τη σημασία που θα έχει για την σερβική οικονομία η έναρξη λειτουργίας, στις 21 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι, γραφείου του Οργανισμού Ανάπτυξης και Χρηματοδότησης των ΗΠΑ (U.S. International Developement Finance Corporation, IDFC) ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έθεσε κανέναν όρο για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην Σερβία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην RTS ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τράμπ, η οποία -όπως είπε- στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν με χαμηλότοκα δάνεια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Σερβία και το Κόσοβο και κυρίως την επιχειρηματικότητα των γυναικών. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Ιβάνκα Τραμπ θα επισκεφτεί σύντομα την Σερβία.

Για την δέσμευση που ανέλαβε στην Ουάσιγκτον να μεταφερθεί η πρεσβεία της Σερβίας στην Ιερουσαλήμ ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα ανοίξει εμπορικό γραφείο της Σερβίας στην πόλη αυτή, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την μεταφορά της πρεσβείας είναι η 1η Ιουλίου 2021. Ο Βούτσιτς απέφυγε να διευκρινίσει από τι θα εξαρτηθεί η υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε και αρκέστηκε να δηλώσει ότι σήμερα θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ θα επικοινωνήσει και με ηγέτες αραβικών χωρών.

Σχετικά με την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε στην συνέντευξη του στην RTS ότι τα κριτήρια για την αγορά αερίου θα είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομικά. Αποκάλυψε επίσης ότι στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γινόταν αναφορά στο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), αλλά η φράση αυτή απαλείφθηκε μετά από δική του αντίδραση.

ViaDiplomacy Newsroom