Πρώην Υπουργός Εξωτερικών: Δεν αληθεύουν όσα είπε ο Τσίπρας για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

«Επί δύο χρόνια κάναμε συστηματική δουλειά για τη συμφωνία και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε και δεν προχώρησε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών

Την συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σχολίασε στην εκπομπή του Open TV «Open Ελλάδα» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ κληθείς να απαντήσει στο γιατί «πάγωσε» μια αντίστοιχη συμφωνία το 2016, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Forum των Δελφών τόνισε πως αυτό δεν αληθεύει.

«Επί δύο χρόνια κάναμε συστηματική δουλειά για τη συμφωνία και η κυβέρνηση φοβήθηκε και δεν προχώρησε», είπε ο κ. Κοτζιάς. «Με την ΑΟΖ δεν επεκτείνεται η Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει καταλάβει ακόμη τη διαφορά» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στον συμβιβασμό δίνεις και παίρνεις, η Ιταλία παίρνει περισσότερα από μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών χαιρέτισε την συμφωνία με την Ιταλία και πρόσθεσε: «Είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Εμείς την χαιρετίζουμε…Είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. Ο Κοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Τώρα εμείς δίνουμε έγκριση…Υπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016: τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λυβικό σύμφωνο…Η συμφωνία κλείνει με συμβιβασμούς όχι τραγικούς. Θα μπορούσε και με την Αλβανία να κλείσει η συμφωνία».

ViaDiplomacy Newsroom